Gondolt át, Bébi!

A Gondold át, Bébi! csecsemőszimulátor élethű, számítógép vezérelt reakciókat adó játékbaba, mely lehetővé teszik, hogy a tinédzserek megtapasztaljanak néhány gyermekgondozással járó dolgot. A „játék” célja, hogy a tinik lássák a gyermekvállalással járó felelősségeket.

Miután eltöltött néhány napot és éjszakát a Gondold át, bébi! csecsemőszimulátorral, sok tizenéves rájön, hogy nem elég érett és felkészült még a szülővé válás feladatai és terhei számára.

20100526-gondoldatbebi1Mi a probléma?

Világszerte komoly kihívás segíteni a fiatalokat abban, hogy elkerüljék a nem-kívánt terhességet és a szexuális úton terjedő betegségeket.

A gyerekfejjel gyereket szülők komoly következményekkel járó problémát jelentenek a fiatal szülőknek és az egész társadalomnak egyaránt. Ezek a fiatal szülők gyakran erősen aluliskolázottak, jóval kevesebb lehetőségük van a munkába állásra, és szegényebb körülmények között élnek. Szükségleteik kielégítése komoly teher a családok és a társadalom számára is.

A fejlett ipari országok közül az Egyesült Államokban a legnagyobb a tinédzserkori terhességek aránya – kétszer akkora, mint Angliában, Franciaországban és Kanadában, és kilencszer akkora, mint Hollandiában és Japánban.

Az Egyesült Államokban 15-19 év közötti nők 11%-a, a 20 év alattiak több mint 40%-a legalább egyszer teherbe esik. A tinédzserkori terhességek több mint háromnegyede nem tervezett. A tiniterhességek 55%-a szüléssel végződik, 31% abortusszal, 14% vetéléssel. A szülést választó tinilányok közül minden negyedik két éven belül újabb gyereket szül.

Miről szól a program?

A Gondold át, Bébi! csecsemőszimulátor 1993-ban született. Szellemi atyja Richard Jurmain mérnök volt, aki szerint a legfontosabb dolog, amit a babától tanulni lehet, a „kialvatlanság”. „És a kialvatlanság” – állapította meg a mérnök – „nagyon erős logikai érv a terhesség ellen.”

A csecsemőszimulátor élethű, életnagyságú kb. 3,5 kg súlyú műanyag baba. Mindkét nemben és 5 különböző etnikumban kapható. Egy belső számítógép élethű sírást szimulál a nap 24 órájában, rendszertelen időpontokban. Az időtartam 15 perc és 6 óra közt állítható, átlagos, nyűgös vagy könnyen gondozható csecsemő szimulálására.

A „szülő” a csuklójára erősített, személyre szóló kulcsot kap, melyet meghatározott időre a babába dugva szimulálhatja az etetést, fürdetést, pelenkázást és dajkálást. Ezek a gondozási szakaszok 5-35 percig tartanak. Ha a babát megfelelően gondozzák, gagyarászással jelzi, hogy elégedett. Ha nem foglalkoznak vele (több mint egy percig sírni hagyják), vagy gondatlanul bánnak vele (leejtik, ledobják, megütik) a számítógép rongálásbiztos jelzői figyelmeztetik a program vezetőjét.

Egy kaliforniai középiskolában, ahol jobbára problémás gyerekek tanulnak, a társadalmi ismeretek óra keretében alkalmazzák a módszert, mely az érettséginek is feltétele. A tanulók éjszakára és a hétvégére hazaviszik a babákat, és naplót vezetnek a tapasztalataikról. A reakciók igen bíztatóak. Akik megtapasztalták a csecsemőgondozást igen nagy százalékban kijelentették „Nem akarok gyereket, inkább várok még.”

Valóban működik?

A szimulátort, 1993-as megalkotása óta, több mint egy millió tinédzser próbálta ki. 1998 óta több mint 40.000 darabot adtak el belőle az USA-ban, Kanadában, Nagy-Britanniában és Ausztráliában. A tanulmányok szerint a Gondold át, Bébi! használata sokkal hatásosabban módosítja a serdülők terhességhez való hozzáállását, mint más népszerű stratégiák (például egy tini szülő egész napos megfigyelése). Egyes iskolákból, ahol a programot bevezették, a tiniterhességek akár 50%-os csökkenését is jelezték.

(Forrás: Have a Baby? I Think I’ll Think it Over, angolból fordította: H.O.)