Afrikai konyha foci idejére

A világbajnokság napjaink fő beszédtémája. Van már ötlete arra, hogyan teheti otthonában Ön is felejthetetlen eseménnyé? Ne csak hagyományos ételeket szolgáljon fel, próbáljon ki afrikai specialitásokat – ez lesz a telitalálat!

Az afrikai konyha változatos, egészséges és nagyon finom. Egyszerűen rendkívüli. Rafinált hozzávalók és mégis egyszerű elkészítés jellemzi. Egzotikus fűszerekkel kombinált sok főzelék gondoskodik az egészséges és gazdag ízvilágú étkezésről. A számos kultúra keveredésének köszönhetően a dél-afrikai konyha különösen sokoldalú, zsírszegény, könnyen emészthető ételeivel éppen ezért olyan kedvelt.

Afrikai gyorsételek a vb-partira

Boboti, a dél-afrikai darált marhahúsfelfújt: keverjen össze 1 kg darált húst, 2 aprított hagymát, 2 evőkanál baracklekvárt, 1 citrom kifacsart levét, 2 evőkanál indiai ételízesítőt, mazsolát és curryport, és süsse át az egészet egy serpenyőben. Öntse ki sütőformába. Mixeljen össze 3 tojást 220 ml tejjel, és öntse a húsmasszára. Tegyen rá 3 hosszában félbevágott banánt. Süsse sütőben kb. 40-50 percig 180 fokon.

Dél-afrikai rizssaláta illik hozzá: keverjen össze egy tálban 250 g főtt rizst, 1 finomra vágott vörös és zöld színű paprikát, 1 apróra vágott vöröshagymát és 50 g beáztatott mazsolát. Adjon hozzá 1/2 csésze joghurtot és majonézt. Ízesítse a salátát friss citromfűvel.

Granéla a peri-perihezTökéletes nyárson a peri-peri garnélarák: A Dél-Afrikában szokásos peri-peri szószt így kell előkészíteni: 2 chilipaprika, 1 ujjnyi friss gyömbér, 1 fokhagymagerezd, 4 evőkanál olaj és citromlé. Mixelje össze az egészet. Tegyen a peri-peri szószba kb.1 kg-nyi nyers óriás garnélarákot 15- 45 percre. Minél tovább áll benne, annál csípősebb lesz. Húzza nyársra a rákokat, és pirítsa meg mindkét oldalukat egy serpenyőben vagy grillen.

Dél-afrikai finomságok

Fűszeres patkókenyér készíthető ízlés szerint vegetáriánusoknak, vagy hússal megtöltve mindenevők számára. Keverjen össze 500 g lisztet 1 csomag sütőporral, egy csipet sóval és 30 g, apróra tördelt vajdarabbal. Gyúrja össze a tésztát 125 ml vízzel és tejjel. A vegetáriánusok számára a töltelék lehet 250 g reszelt sajt, 1 paradicsom, 2 ecetes uborka, 6 olívabogyó, 1 paprika, 1 fokhagymagerezd és 1 kis vöröshagyma. Vágja apróra a hozzávalókat, és keverje össze az egészet köménymaggal, kurkumával és korianderrel. Készítse el a tésztát kb. 1,5 cm vastagra. Kenje szét a tölteléket a tésztán és göngyölje fel az egészet. Készítsen belőle patkóformát és szórja meg reszelt sajttal. Süsse meg 15-20 percig előmelegített sütőben, 210°C-on.

AvokádóNem hiányozhat az avokadósaláta sem. A szósz apróra vágott kemény tojásból, apróra vágott vöröshagymából, 1 evőkanál sóból, egy citrom levéből, 2 evőkanál ecetből és 100 ml olívaolajból készül. Szeleteljen fel a salátához 4 paradicsomot és 3 avokadót, adjon hozzá némi jégsalátát. Szervírozza a szósszal és őrölt fekete borssal.

Egészséges egzotikus frissítő a frissítő gyömbérkoktél – nem csak forró napokra: hámozzon meg és szeleteljen fel 500 g friss gyömbért, keverje össze 50 g friss mentával. Öntsön egy tálba 2 liter vizet, keverje hozzá a gyömbér-menta keveréket. Nyomjon ki egy ananászt, 4 narancsot és 2 citromot, a levüket keverje hozzá az előbbiekhez. 300 g cukorral ízesítse, jéghidegen szervírozza.

Desszertnek készíthetünk banános aprósüteményt. Törjön péppé 6 érett banánt. Oldjon fel ¼ csésze cukrot ¼ csésze meleg vízben, keverje össze az egészet 1 csésze liszttel, némi szerecsendióval és a banánpürével. Süsse ki kis adagokban a tésztát forró napraforgó olajban.

 

(Forrás: Afrikanische Küche – purer Genuss passend zur WM, németből fordította: Koncz László)