Esemény utáni tabletta a netről?

Tudósítónk jelenti  Nagy-Britanniából. A szigetország legnagyobb gyógyszertárlánca, a Boots tervei szerint hamarosan bárki számára hozzáférhető lesz az esemény utáni tabletta az interneten – számol be Angliában élői munkatársunk erről az igencsak vitatható újdonságról.

Csakúgy, mint több más gyógyszer, például malária elleni szerek, hajápoló készítmények, dohányzásról való leszokást segítő termékek stb., nemsokára bárki rendelhet esemény utáni tablettát is – online. Az eddigi gyakorlat szerint ahhoz, hogy valaki ilyen típusú fogamzásgátló tablettát szedjen, mindenképpen konzultálnia kell a háziorvossal, aki alapos kikérdezés, kivizsgálás után írhat csak fel ilyen gyógyszert.

A Levonelle nevű esemény utáni fogamzásgátló tabletta 25 fontért már most megvehető recept nélkül a háziorvosoknál, a családtervezési központokban és a Boots patikáiban is. Sőt, néhány internetes honlapon is megvásárolható már, például a Lloyds gyógyszertár honlapján. A felháborodást az váltotta ki, hogy ha egy ilyen nagy nevű és múltú, országosan mintegy 2800 gyógyszertárt fenntartó cég, mint a Boots, elkezdi online árulni az esemény utáni tablettát, akkor ezzel egyenes arányban nő majd a készítményt használó fiatalok, konkrétan a 16 éven aluliak száma.

Nemi betegségek, hatás, mellékhatás

Dr. Trevor Stammers dél-londoni háziorvos szerint ez arra fogja ösztönözni a tinédzsereket, hogy felelőtlenül (még felelőtlenebbül) viselkedjenek. Komoly veszélynek tartják, hogy mivel a tabletta könnyen hozzáférhető lesz (egy egyszerű online nyomtatványt kell kitölteni, hitelkártyával lehet fizetni), a fiatal lányok úgy gondolják majd, hogy biztonságban vannak, hiszen ha baj történik, csak megrendelik a tablettát, amely a következő napon megérkezik, és ezzel elintézettnek is tekintik a dolgot.

A hátrányokkal sokan nincsenek tisztábanAz esemény utáni tabletta használata azonban nem véd a nemi úton terjedő betegségek ellen (az idén majd 400 000 új, szexuális úton fertőzött esetet regisztráltak), az interneten történő vásárlás tehát újabb veszélyforrás lehet az egyre inkább szexualizált társadalomban. Nem is szólva a terhesség kockázatáról, hiszen előfordulhat, hogy a tabletta nem bizonyul hatékony védekezési módnak (más gyógyszer szedése, különféle betegségek stb. befolyásolhatják a hatását), és akkor még nem említettük az esetleges mellékhatásokat sem.

Mit mondanak az érintettek?

A Daily Mail honlapján található kommentekből kiderül, hogy a cikkíróval szemben a hozzászólók nagy része nem tartja ennyire vészesnek a helyzetet. A mai tinédzserek (is) nagyon találékonyak, ha szükségük van ilyen tablettára, azt más úton-módon is meg tudják szerezni, barátoktól, ismerősöktől anélkül, hogy orvoshoz fordulnának.

Úgy vélik, még mindig jobb, ha rendelnek a gyógyszerből, mint ha növelik az utcára kitett csecsemők, otthonba adott gyermekek számát. Emellett az a véleményük, hogy nem fog olyan mértékben nőni az interneten rendelők száma, mint ahogy ettől tartanak. Nagyrészt azért, mert sok tinédzsernek nincs 25 fontja, ugyanis az óvszer ennél még mindig sokkal olcsóbb, és sokan tudják, hogy biztonságosabb védekezési mód…

Bíró Krisztina
Hemel Hempstead, Egyesült Királyság