A csodálatos öngyógyító: az axolotl

A gyíkok és szalamandrák is képesek arra, hogy bizonyos testrészüket újranövesszék. Azt azonban egyikük sem tudja, amit a mexikói axolotl, amely képes kijavítani saját gerincoszlopának, sőt még szívének, agyának bizonyos sérüléseit is. Német kutatók Hannoverben most azt vizsgálják, hogyan lehetséges mindez, és miként hasznosíthatja majd az ember ezt a képességet – saját maga gyógyításában.

A hannoveri orvosi főiskolán mintegy száz axolotl él egy hatalmas akváriumban. Alapvetően kíváncsi természetű lények, amelyeket a kihalás fenyeget, mert természetes élőhelyükön, a Mexikóváros közelében lévő Xochimilco-tóban a szennyezés, a turisták, a táplálékhiány és a halászat miatt már alig maradtak.

A német kutatók azt vizsgálják, hogy végtagjaik elvesztése után hogyan képesek regenerálódni a kicsiny állatok. „A gyógyulás szinte a szemünk előtt zajlik”, mondja az egyik kutató, „ugyanis a fiatal példányok néhány hét alatt újranövesztik elvesztett végtagjaikat”. Az orvosok nagy reményeket fűznek a vizsgálatokhoz, amelyek eredményeit az emberi gyógyászatban lehet majd hasznosítani.

A népi gyógyászatban a mai napig nagy erőt tulajdonítanak az axolotlnak. Ez annak a tulajdonságának köszönhető, hogy elvesztett végtagjait képes regenerálni. Az axolotl teljes lábat növeszt néhány hét alatt az elvesztett helyett, kijavítja gerincsérülését, sőt még hiányzó agydarabkákat is pótolhat. A kutatók a mai napig keresik miként lehetséges ez, főleg ilyen gyorsan, egyedülálló módon.

Az axolotl elnevezés a nahuatl (azték) nyelvből származik, az egyik legelfogadottabb értelmezés Xolotlhoz, a halál, és egyben az újjászületés kutya alakú istenéhez köti. Jelentése vízi kutya (atl=víz, xolotl=kutya). Az azték mitológia szerint az első embercsoportokat az istenek megölték, és egy Xolotl által hozott emberi csontból teremtették újra az embereket.

Az axolotl a kétéltűek (Amphibia) osztályába, azon belül is a farkos kétéltűek (Caudata) rendjébe tartozó faj. A természetben általában szürke színű, fekete pöttyökkel, a kereskedelemben viszont rengeteg színben (albínó, arany, fekete stb.) kapható. Az állat ivarérett korára is megőrzi lárvakori kopoltyúit (neoténia). Ha a tó, amelyben az axolotl él, kiszárad, az állat elveszti kopoltyúit, és átáll a tüdővel való légzésre. A kifejlett állatok hossza akár a 30 cm-t is elérheti, s akár 25 évig is élhetnek.

(Forrás: infovilag.hu, szerkesztő: Kulcsár László)