Védőoltástól allergia?

A szamárköhögés elleni oltás után körülbelül a gyerekek 1 %-ánál viszkető kiütések jelentek meg az oltási területen, ezt a jelenséget tapasztalják néhány év óta a svédországi Göttingenben az orvosok. Négy, oltásra allergiás gyermek közül háromnál alumínium-allergia is kifejlődött.

„Ezt egyáltalán nem vártuk. Az alumíniumot adjuvásként (hatáserősítőként) alkalmazzák az oltóanyagokban már vagy 70 éve, és csak kis számban jelentettek pruritus (viszkető kiütés) reakciót és allergiás kontakt dermatitiszt” – mondja Eva Netterlid, aki a malmöi Foglalkozás- és Környezet-egészségügyi Bőrgyógyászati centrumban végezte a kutatását.

Vajon miért válik egyre gyakoribbá az alumínium allergia? Ok lehet, hogy új technológiát dolgoztak ki az allergia megállapítására, az oltóanyagokban és más terápiás szerekben használt alumínium-vegyületek típusa is megváltozhatott, az oltások száma megszaporodott, ahogy a külföldre, távoli tájakra utazásoké is.

Eva Netterlid a diftériaoltást kapott 10 éves svéd gyerekeknél csak kevés számú viszkető kiütéssel találkozott. Amikor hiposzenzitizálta (a hiposzenzitizálás során fokozatosan egyre nagyobb mennyiséget kap az allergizáló anyagból a páciens, azért, hogy a szervezete megszokja az anyagot) őket, aminek az anyaga szintén alumínium hatásfokozót tartalmazott, a kezelés után nagyobb számban fordult elő allergiás reakció.

37 gyereknél végeztek hiposzenzitizálást, közülük 8-nál fejlődött ki allergiás kontakt dermatitisz (alumíniumallergia) és 13-nál viszkető kiütés. Másik 24 allergiás gyereknél, akik nem kaptak hiposzenzitizáló kezelést, nem alakult ki sem viszkető kiütés, sem alumíniumallergia.

Egy másik, hiposzenzitizációval kapcsolatos vizsgálatot is végzett a kutató allergiás légúti betegségben szenvedő gyermekeknél és felnőtteknél. A páciensek 4 %-a volt allergiás az alumíniumra (kontakt dermatitisz), de egyaránt előfordultak alumíniumallergiások a hiposzenzitizált és a hiposzenzitizálásban nem részesült csoportban is, így nem lehetett eldönteni, köze volt-e az allergiának a hiposzenzitizáló kezeléshez.

Valamennyi páciens karját megvizsgálták a kezelés előtt és egy évvel utána, s a vizsgálat azt mutatta, hogy számában és arányát tekintve is több lett közöttük a viszkető kiütésektől szenvedő beteg.

Eva Netterlid több irányban is folytatni akarja a kutatást: érdemes vizsgálni, hogy a különböző alumíniumvegyületek eltérő eredményt adnak-e, és hogy az alumíniumra allergiás embereknél jelentkeznek-e a klinikai tünetek, ha alumíniumot tartalmazó gyógyszernek vagy kozmetikumnak van kitéve a szervezetük.

(Forrás: Független.hu)