LED – környezetbarát vagy mérgező?

A hagyományos égők helyett biztonságos és környezetbarát alternatívaként javasolt LED-ekről egy frissen publikált kutatás szerint kiderült, hogy valójában ólmot, arzént és egy tucat más potenciálisan veszélyes összetevőt tartalmaznak.

Led„A LED-et a világítás új generációjának kiáltották ki. De amikor jobb termékeket keresünk, melyek nem merítik ki az energiaforrásokat vagy nem járulnak hozzá a globális felmelegedéshez, figyelnünk kell ezeknek a csereként kikiáltott égőknek a mérgezési kockázatára,” mondja Oladele Ogunseitan, a UC Irvine Népegészség és betegség megelőző részlegének elnöke.

Ő és kutatótársai összetörték, átmosták és mérték a karácsonyi izzósorok, a piros, sárga és zöld közlekedési lámpák, az autófényszórók és féklámpák apró, sokszínű égőit.

És az eredmény?

A kis intenzitású piros égők akár nyolcszor annyi ólmot tartalmaztak, mint amennyit Kalifornia állam törvényei megengednek, de általánosságban a nagy intenzitású, fényesebb égők többet tartalmaztak, mint a kis intenzitásúak. A fehér égők tartalmazták a legkevesebb ólmot, ezek viszont nagy mennyiségben tartalmaztak nikkelt.

„Úgy véljük, hogy a kis intenzitású piros LED-ek, magas arzén- és ólomtartalmuk miatt, a jó- és rosszindulató rák komoly lehetőségét hordozzák magukban,” írta a kutatócsoport az Environmental Science & Technology 2011 januári számában. Nagyobb égőkre vonatkozó eredményeket később publikálnak, de Ogunseitan szerint, nagyjából azok is hasonlóak.

Az izzókban felfedezett ólmot, arzént és számos egyéb fémet, vagy azok vegyületeit kutatások százaiban hozták összefüggésbe a különböző rákbetegségekkel, idegkárosodásokkal, vesebetegséggel, magas vérnyomással, bőrkiütésekkel és egyéb megbetegedésekkel. Az egyes LED-ekben használt réz a halak, folyók és tavak ökológiájára is hatással van.

Ogunseitan szerint egyetlen égő eltörése és a gőzök belélegzese nem okoz automatikusan rákot, de krónikus kitettség esetén döntő lehet egy másik rákkeltő anyag mellett. És – mivel az ólom íze édes – arra is figyelmeztet, hogy kisgyerekeknek is bajt okozhat, ha cukorkának nézik a színes égőket.

A kockázat az égők minden részénél és a gyártás, felhasználás és hulladékkezelés minden fázisában fennáll, állítja a tanulmány. A fogyasztóknak, gyártóknak és a balesetvédelemért felelősöknek figyelniük kell erre. Ha az izzók otthon törnek össze, egy speciális seprűvel kell összesöpörni, kesztyűt és maszkot viselve, javasolja Ogunseitan. Összetört autók vagy törött közlekedési lámpák eltakarításával foglalkozó emberek viseljenek védőruházatot, és kezeljék a törmeléket veszélyes hulladékként. Jelenleg a LED-ek nem mérgező besorolásúak, és a normál szemétlerakó helyeken tárolják őket.

Ogunseitan a LED-eket tökéletes példaként említi arra, hogy mekkora szükség van a termékcsere vizsgálatok megkövetelésére. A diódákat széles körben a veszélyes higanyt tartalmazó kompakt izzóknál biztonságosabbnak üdvözölték. A környezeti egészségre gyakorolt lehetséges hatásukat azonban nem vizsgálták megfelelően, mielőtt elkezdték volna javasolt alternatívaként forgalmazni. Megfelelő vonatkozó törvényt sem hoztak, mivel az ellenkezett volna az érintett kaliforniai ipari csoportok érdekeivel.

Ogunseitan nem adja fel a harcot. Szerinte a LED-es és egyéb termékek gyártói könnyen csökkenthetnék a vegyi összetevők koncentrációját, vagy lecserélhetnék őket valóban biztonságos anyagokra. „Minden nap, amikor nincs olyan törvényünk, amely kimondja, hogy egy nem-biztonságos terméket nem szabad egy másik nem-biztonságos termékkel lecserélni, emberek életét kockáztatjuk,” mondta. „És ez megelőzhető kockázat.”

(Forrás: LED Products Billed as Eco-Friendly Contain Toxic Metals, Study Finds, angolból fordította: Harrach Orsolya)