Hajvágás – könnyek nélkül

A hajvágás a kisgyermekes családok életében olyan program, amitől többnyire mindannyian tartunk, és – valljuk be – sokszor odázgatjuk abban reménykedve, hogy majdcsak jön egy még kedvezőbb pillanat. Kicsit olyan ez, mint a kötelező oltás: mindenki fél tőle, előbb-utóbb azonban mégis túl kell esni rajta.

Hajvágás – könnyek nélkül (Forrás: Parentia)Csakúgy, mint sok minden másnál, a hajvágásnál is fontos az első élmény, mert az döntően meghatározza, hogy hogyan fog hozzáállni a gyermek ehhez a témához a jövőben. Ha az első fodrászkodás a kicsiben traumaként marad meg, akkor sokat kell dolgoznunk azért, hogy ezt a kellemetlen élményt „kiradírozzuk”. Amennyiben viszont az első találkozás az ollóval jól sikerül, akkor talán a továbbiakban már kisebb ellenállásra kell számítanunk a részéről.

Hajvágás otthon

Sokan úgy tartják, hogy jobban járunk, ha a gyerek haját inkább mi vágjuk. Annyi mindenesetre biztos, hogy otthon, a megszokott környezetében komfortosabban érzi magát a gyermek. Ha bátor vagy, és ezt az utat választod, akkor tapasztalataink szerint az alábbi trükkök, ötletek megkönnyíthetik a probléma kezelését:

  1. A jó időzítés. Gyermeked legyen jókedvű, kipihent! A fáradt, nyűgös gyerek eleve türelmetlen, együttműködő-készsége nagyon alacsony. Nemcsak sírásra lesz ilyenkor hajlamos, de az ollóval szembeni esetleges ellenállása akár még balesethez is vezethet.
  2. Megfelelő felkészítés. Nézegessetek képeket, hogy gyermeked láthassa, a vágás után körülbelül milyen hosszúságú hajra számíthat! Ha már olyan nagy, hogy fazont is képes választani, akkor ne szalaszd el ezt a lehetőséget!
  3. Alapos előkészületek. Legyen minden kéznél! Előre szedjétek össze együtt mindazokat az eszközöket, amelyek a hajvágáshoz kellenek majd. Segítségként kinyomtathatjátok például ezt a foglalkoztatót. Próbáljátok együtt felismerni, hogy mi micsoda, és beszéljétek meg, hogy ezek közül melyiket fogjátok használni és mire.
  4. A kisbarátok bevonása. Ha a kisbarátoknak nevezett póttárgyakból közönséget szerveztek a hajvágáshoz, akkor a gyermek nem fogja magát egyedül érezni.
  5. Jutalmazás. Ilyenkor lehetsz egy picit engedékenyebb, sőt! Egy beígért apró ajándék, amire a gyerek igazán vágyik, csodákat tehet.

A folytatáshoz kérjük, kattintson ide!