Okostelefonok képesek diagnosztizálni a betegségeket?

A legújabb dél-koreai okostelefonok már egy csepp nyál-, vagy vérmintából képesek olyan betegségek diagnosztizálására, mint egyes rákfajták, illetve a diabétesz. Dél-koreai tudósok kormányzati támogatással egy olyan mobiltelefonos technológiát fejlesztettek ki, amelynek segítségével bizonyos betegségeket diagnosztizálni lehet az érintőképernyőre juttatott nyál-, illetve vérmintából.

Okostelefonok képesek diagnosztizálni a betegségeket?Az új technológia alapján az okostelefon érintőképernyője az ujjbegyek érintéséből származó elektromos jeleket érzékeli és dolgozza fel. A telefonnak ezt az új képességét kapacitív érzékenységnek nevezik. A forradalmi technológia hihetetlen módon közel 100 százalékos pontossággal képes felismerni az adott betegségeket.

A Koreai Tudományos és Technológiai Intézet kutatócsoportja meglátása szerint az új technológia egy nap forradalmasítani fogja a diagnosztikai orvoslást. A kutatást vezető Park Hyun-Gyu professzor elmondása alapján a betegségek által kibocsájtott biomolekulák olyan elektromos jeleket tartalmaznak, amelyeket képesek felismerni a speciális érintőképernyővel rendelkező mobiltelefonok.

Won Byoung-Yeon, a fejlesztésben szintén részt vállaló tudós szerint azonban további kutatásokra lesz szükség a technológia tökéletesítéséhez. „Egyelőre ott tartunk, hogy az érintőképernyő képes felismerni bizonyos biomolekulák jelenlétét és koncentrációját, de még nem tudja egyértelműen meghatározni az adott biomolekulákat” – mondta Byoung-Yeon.