Veszélyforrás az élelmiszerekben: titánium-dioxid

A gyerekek sokkal több édességet esznek, mint a felnőttek, és az édességekben közönséges adalékanyagnak számít a titánium-dioxid, ami az egészségre nagyon veszélyes nanorészecskéket tartalmaz. Ez az anyag más termékekben is gyakori, pl. élelmiszerekben, festékekben, kozmetikumokban. Paul Westerhoff, az Environmental Science & Technology környezettudományi folyóiratban ezt mondja: szervezetünk kiválasztja a széklettel és a vizelettel a nanorészecskéket, azok bekerülnek a csatornába, a szennyvíztisztító üzemekbe. A szennyvíztisztító azonban nem képes kiszűrni az apró részecskéket, azok bejutnak a folyókba és a tavakba.

A nanorészecskék nem ürülnek ki

Az egy évtizeddel korábban keletkezett tanulmányban még csak néhány fogyasztási terméket mutattak be, amelyek titánium-dioxidot tartalmaznak. A mostani kutatás során a kutatók vásároltak és teszteltek élelmiszereket, higiéniai cikkeket, festékeket, ragasztókat és mérték, mennyi titánium-dioxid van bennük. Megállapították, hogy a gyerekek a legveszélyeztetettebbek, mert a cukorkák, a cukros bevonatok (pl. drazsékon) tartalmazzák a titánium-dioxidot a legnagyobb mértékben. A kutatási anyag tételesen felsorolja a tesztelt termékek nevét, és azt, mennyi titánium-dioxidot tartalmaznak.

Westerhoff azt javasolja, hogy a szabályozásnak nézőpontot kell váltania: a festékek és az ipari folyamatok helyett az élelmiszerekre kell koncentrálnia, mert azokból a részecskék sokkal nagyobb valószínűséggel kerülnek ki a környezetbe, potenciálisan kockáztatva az emberek és állatok egészségét.

A titánium-dioxid nanorészecskéket mindeddig ártalmatlannak tartották, mivel nem lépnek kémiai reakcióba. Valóban, nem is kémiai reakció, hanem felszíni interakció az, amit a nanorészecskék a környezetükben gyakorolnak. A kísérlet során a kísérleti állatokban genetikai károsodást okoztak. A titánium-dioxid nanorészecskék felgyűlnek a különböző szervekben, mert a szervezet nem tudja eltávolítani őket. Vándorolnak a szervezetben, mondja a Kalifornia Egyetem (UCLA) professzora, Robert Schiestl, mindenhova bejutnak, mert olyan kicsik, a sejtek belsejébe is, és megzavarhatják a sejten belüli működést. A folyamat vége sejtelhalás. Lehetséges, hogy a spontán kialakuló rosszindulatú daganatok egy része éppen a titánium-dioxid expozíciónak „köszönhető”.

(Forrás: Független.hu)