Életmentő kutyák:a diabéteszesek hipoglikémiás sokkját is kiszagolják

Már négyszer mentette meg a diabéteszes Carol Miller életét különlegesen kiképzett kutyája. Az eb képes figyelmeztetni gazdáját, ha a vércukorszintje kritikussá válik. Tavaly diagnosztizáltak a háromgyermekes édesanyánál az egyes típusú diabéteszt, ami akkor nagyon megrázta őt. Bár betegsége okát orvosai sem tudták megmondani, a nőnek együtt kell vele élnie, ami napi 5 inzulininjekciót jelent.

Hiába azonban minden elővigyázatosság, és a szigorú vércukorszint ellenőrzés, Carol alvás közben bármikor meghalhat. Ha ugyanis a diabéteszesek vércukorszintje kritikusan lecsökken, és nem kapnak időben inzulint, elájulhatnak, majd idővel kómába esnek és meghalnak. Ez az úgynevezett hipoglikémiás sokk, amit azonban bizonyos erre kiképzett kutyák képesek „kiszagolni”. Carol is szeretett volna egy ilyen kutyát, Skóciában azonban sehol sem képeztek ki erre ebeket.

Hamarosan mégis talált egy kutyakiképző nőt, Linda McHendryt, aki vállalta, hogy felkészít számára egy cocker spániel kutyát, Hamist. „Ha elkezd csökkenni a vércukorszintem, izzadok és sóssá változik a bőröm illata, ha pedig emelkedik, akkor édessé. Ezt mi azonban nem érezzük, csak Hamis, aki mindig ott van, ha szükségem van rá” – magyarázta Carol. A lelkes eb hamar beletanult a vércukorszint kiszagolásába, és az elmúlt fél évben négyszer meg is mentette gazdája életét. „Ő egy igazi életmentő, teljesen elképesztő!” – lelkesedett Carol.