Ki az apa? – az anya véréből kiderül

A legújabb kutatások szerint a várandós nő véréből vett mintából kideríthető, ki a gyermek apja. „Nemcsak az anya, hanem a baba számára is nagyon fontos, hogy kiderüljön az igazi apa kiléte – az apasági vizsgálatokhoz eddig a méhlepényből és magzatvízből vettek mintát, ami igen kockázatos és vetéléssel is járhat” – mondja dr. Ravinder Dhallan kutatásvezető.

 

„Ha a várandós nő nem tudja, ki lehet a gyermeke apja, az az egész várandósságot beárnyékolja, hiszen az anya stresszes lesz, aggódik, ami nemcsak az ő, hanem a pici egészségének is árt” – mondja dr. Dhallan.Kinek a gyereke?

Az általa vezetett kutatócsoport azonban egy minden eddiginél gyorsabb és ártalmatlanabb megoldást fedezett fel: a várandós anya véréből megállapítható, ki a baba apja. Az orvosok 2007 októbere és 2010 januárja között összesen harminc, átlagosan harmincéves terhes nő véréből vettek mintát a terhesség tizedik hetében, és az ebből leszűrt eredményeket összehasonlították a terhesség után elvégzett DNS-tesztekkel. Az eredmények minden esetben egyezést mutattak.

Dr. Dhallan ettől az eljárástól azt is reméli, hogy még több anyát menthet meg az abortusztól. Az Egyesül Államokban ugyanis a megerőszakolt nők öt százaléka esik teherbe, ami éves szinten 32 000 nem kívánt terhességet jelent. Míg a többi apasági teszt a terhességnek csak egy későbbi szakaszában, a 10. és a 15. hét között végezhető el, addig ez az új eljárás már korábban is képes biztos eredményt mutatni – ami azért is fontos, mert az abortuszok nagy százaléka a terhesség tizedike hete előtt történik.

„A nők negyede mondta azt nekem, hogy a vizsgálat eredményétől teszi függővé, megtartja-e a babáját vagy sem. Eddig több mint 200 nőn végeztük el a tesztet, és egy csecsemő életét már sikerült megmentenünk. Bár kevésnek tűnhet első hallásra, de egy élet is élet” – teszi hozzá a doktor.

Tudta,

  • hogy Magyarországon évente 43-44 ezer abortuszt végeznek? (a KSH adatai alapján)
  • hogy az abortuszért Magyarországon átlagosan harmincezer forintot kell fizetni?

(Forrás: health.msn.com, angolból fordította: Sophie)