Gyakori az elhízás a kispapák körében

Egy felmérés alapján az angol férfiak átlagosan több mint kilenc kilogrammot híznak, miután gyermekük születik. Szakemberek szerint a jelenség hátterében a mozgással töltött idő lecsökkenése, a megnövekedett mennyiségű készételfogyasztás, valamint a végtelen számú álmatlan éjszaka áll. Az időhiány következtében sokan feladják addigi egészséges étrendjüket, ami súlynövekedéssel és egészségügyi kockázatokkal jár.

Gyakori az elhízás a kispapák körébenA tanulmány során tízből hat apa vélte úgy, hogy kijött a formájából, tízből négyen nyilatkozták, hogy túl kimerültek ahhoz, hogy otthon kivegyék a részüket a munkából. Több mint egynegyedük vallotta be, hogy megpróbál napközben szundítani egyet, sokan a mellékhelyiségben vagy a munkahelyükön teszik ezt, de ötből egy arról is beszámolt, hogy aközben aludt el, míg gyermekének mesét olvasott.

Emellett háromból egy apán igen nagy a munkahely elvesztése miatti aggodalomból eredő nyomás, és 42 százalékuk csupán energiaitalok segítségével bírja végigdolgozni a napot.

A családtagok maradékának elfogyasztása, illetve a munkahelyen rendelt készételek szintén károsan hatnak az apák egészségére, akiknek nagy része beismerte, hogy munka után már fáradt ahhoz, hogy a gyerekeivel játsszon, és gyakran a túlhajszoltság miatt ingerült velük, vagy akár meg is üti őket.

A tanulmány során fiatal felnőtteket is megkérdeztek, miként vélekednek apjuk egészségi állapotáról, és tízből hárman fejezték ki aggodalmukat ezzel kapcsolatban. Hatból tízen vélték úgy, hogy apjuk nem elég fitt és egészséges, és a megkérdezettek fele tartotta apját elhízottnak. 46 százalék számolt be arról, hogy apja rendszeresen viccelődik hasmérete miatt, és tízből egyen érezték már kínosnak apjuk szereplését az iskolai sportnapokon.

Dr. Ian Banks, a Férfiak Egészségügyi Fórumának elnöke kifejtette, hogy a férfiak apává válásuk után igen nagy kihívásokkal néznek szembe egészségük terén, ami megnöveli a szívbetegségek kockázatát is a körükben. A szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenkinek csak egy élete van, így aki szeretné látni a gyerekét felnőni, annak komoly figyelmet kell fordítania saját egészségére is.