Hőkamerás felvételekkel az elhízás ellen

A Nottinghami Egyetem tudósai úgy vélik, hogy a hőképalkotás technikájának alkalmazásával hatékonyan fel lehet venni a küzdelmet az elhízás ellen. A hőkereső technológia segítségével ugyanis látni lehet az emberi testen belül a barna zsírszövetek elhelyezkedését, melyek kulcsszerepet játszanak a kalóriaégetés hatékonyságában.

Hőkamerás felvételekkel az elhízás ellenMichael Symonds, a Klinikai Tudományok Intézetének fejlődésélettan professzora vezette a Nottinghami Egyetemen végzett kutatást, mely során hőképalkotási technológia alkalmazásával elsőként sikerült megállapítani, hogy mennyi barna zsír található a szervezetben, és pontosan mennyi hőt termelnek ezek a zsírszövetek.

Az emberi szervezetben található barna zsírszövet körülbelül háromszázszor több hőt termel, mint bármely más szövet. Elméletileg minél több barna zsír található egy szervezetben, annál kisebb a valószínűsége, hogy a felesleges energia fehér zsír formájában rakódjon le, magyarázta Symonds professzor.

„Ez a teljesen non-invazív, azaz műtéti beavatkozást nem igénylő eljárás, rendkívül fontos szerepet játszhat az elhízás elleni küzdelemben. A jövőben az üzletekben vásárolható élelmiszerek címkéjén a termogén indexet is fel lehetne tüntetni, amiből meg lehetne állapítani, hogy az adott termék növeli, vagy csökkenti a barna zsír hőtermelését, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy a folyamat felgyorsítja, vagy éppen lelassítja kalóriák elégetését” – nyilatkozta Symonds professzor.

A Nottinghami Egyetem kutatásának részleteit a Journal of Pediatrics című orvosi szakfolyóirat legutóbbi számában publikálták.