A jeges tea vesekövet okozhat

Nyáron van idénye a jegestea-ivásnak. A túl kevés folyadék fogyasztása a vesekőképződés leggyakoribb oka, különösen nyáron, amikor az emberek sok vizet veszítenek a verejtékezéssel. De – figyelmeztet az urológus – a jeges tea hozzájárulhat a fájdalmas vesekő-képződéshez, mert nagy az oxalát-koncentrációja. (Az oxalát az egyik olyan vegyület, amelyből vesekövek szoktak keletkezni.)

Az USA-ban a lakosság 10 százaléka szenved vesekőbetegségben. „Azoknak, akik hajlamosak a vesekőképződésre, a jeges tea a lehető legrosszabb választás” – magyarázza John Milner, a chicagói Loyola Egyetem urológia tanszékének tanársegédje.

A túl kevés folyadék fogyasztása a vesekőképződés leggyakoribb oka, különösen nyáron, amikor az emberek sok vizet veszítenek a verejtékezéssel. A dehidráció és a jeges tea fogyasztása együttesen megnöveli a vesekövek kialakulásának veszélyét – főként az erre hajlamosaknál.Mértékkel igyuk

„Rosszat teszünk magunknak, ha nyáron, mondván, sok folyadékot kell inni, a jeges teát választjuk. Igaz, hogy alacsony a kalóriatartalma és jobb az íze, mint a vízé, de hozzájárul a vesekőképződéshez” – állítja Milner. A forró tea is tartalmaz oxalátot, mondja, de abból nehéz akkora mennyiséget meginni, hogy vesekövet okozzon. Az USA Tea Szövetségének adatai szerint az elfogyasztott teamennyiség 85 százalékát jeges teaként isszák meg az Egyesült Államokban. A nőkkel összehasonlítva a férfiaknál négyszerte gyakoribb a vesekőképződés, a kockázata különösen megnő 40 éves kor után. A menopauza után a nőknél hasonlóképpen megnövekszik a kockázat.

A vesekövek kis ásványi kristályok, amelyek lerakódnak a vizeletből a vesékben vagy a vesevezetékben. A vesekövek általában olyan aprók, hogy minden kártétel nélkül eltávoznak a vizelettel. Néha azonban olyan nagyra nőnek, hogy megakadnak a vesevezetékben, görcsöket és nagy fájdalmat okozva.

Milner azt ajánlja, igyunk vizet vagy valódi limonádét: „A citromnak magas a citráttartalma, ami meggátolja a vesekövek növekedését.” Azt is tanácsolja, hogy a vesekőre hajlamos embereknek kerülniük kell bizonyos ételek fogyasztását, amelyek magas oxaláttartalmúak: a spenótot, a csokoládét, a rebarbarát, a dió-mogyoróféléket, és vigyázni kell a só- és a húsfogyasztással. Ezen kívül naponta több pohár vizet kell inniuk, és olyan ételeket kell enniük, amelyek megfelelő mennyiségű kalciumot tartalmaznak, és így csökkentik a szervezet által felszívható oxalát mennyiségét.

„Én is szeretem a jeges teát, de mint mindenben, az egészség érdekében itt is mértéket kell tartani” – mondta Milner.