A „környezetbarát” világítás a legrosszabb?

Lehet, hogy a rövid hullámhosszú világítás, amit mi eddig környezetbarátnak ismertünk, okozza a legnagyobb kárt. Egyes kutatók elsősorban a ledes világítást okolják, főként a legkorszerűbbnek hitt okostelefonokat, számítógépeket és televíziókészülékeket. A fényszennyezés, a műfény embert, állatot, növényt károsít, felborítja a napi biológiai ritmust.

Azután, hogy az Amerikai Orvosszövetség bejelentette, új politikát fog követni azzal, hogy elismeri az éjszakai fényszennyezés káros hatását az egészségre és bátorítja az ilyen irányú kutatásokat, szakértők vitatták meg a fényszennyezést és annak ökofiziológiai következményeit.Valóban korszerű?

Abraham Haim professzor, aki a fényszennyezés témájának vezető szakértője, aggódik a nyugati fiatalokért, mert tipikusan ledes fényű készülékekkel veszik körül magukat a hálószobájukban: okostelefonnal, számítógéppel és televíziókészülékkel.

A tudósok egyetértenek abban, hogy éjszaka embert, állatot, növényt egyaránt megzavarja a mesterséges fény, felborul a cirkadián ritmus (napi biológiai óra), és ez, valamint a műfény számos negatív tünetet és károsodást okozhat. A károkozás különösen igaz a rövid hullámhosszú, kék ledes fényre.

Haim professzor állatkísérletei azt mutatták, hogy az állatok anyagcseréjére, hormontermelésére, testtömegére, oxigénfogyasztására egyaránt negatív hatással volt az éjszakai mesterséges fény. A melatonin termelés is csökkent, ami a tumor növekedéséért felelős.

„Az utcai világítás felelős az éjszakai fényszennyezés 60 százalékáért, ami felhős időben még tovább erősödik, mert a fény visszaverődik a földfelszínről” – mondta dr. Granz Hölker a német Leibniz Intézetből. Mások azt emelték ki, hogy az ipari területek fényszennyezése erősen veszélyezteti a környezetük élőlényeit.

(Forrtás: Független)