A dánok a legboldogabbak Európában

A válság és a bizonytalan jövő ellenére az európaiak kétharmada elégedett az életével – a legújabb felmérések szerint. A gazdasági válság bizony nagyon sok család életét keserítette és keseríti meg nemcsak nálunk, hanem az egész világon. Hétről hétre újabb megszorításokról hallunk, amelyek csak még nagyobb bizonytalanságot, csalódottságot váltanak ki az érintettekből. Éppen ezért meglepő és emellett pozitív is, hogy egy friss hamburgi kutatás szerint az európaiak kétharmada elégedett az életével, a dánok 96 százaléka pedig egyenesen boldognak vallja magát.

Az oroszok a legelégedetlenebbek

Meglepő, hogy a dánokat a görögök követik a listán: 80 százalékuk érzi magát boldognak. Utánuk az olaszok (79 százalék), a franciák (77 százalék), a hollandok és az angolok (72 százalék) következnek. A lista hetedik helyén Svájc áll 71 százalékkal, utánuk a spanyolok (68 százalék), a törökök és a németek kullognak 61-61 százalékkal. A lista végén Lengyelország áll 50 százalékkal és Oroszország 37 százalékkal. A magyarok nem szerepeltek a megkérdezettek között, így arról nincs adat, hány százalékunk érzi magát elégedettnek és boldognak.Rólunk nincs adat...

Majdnem minden országra jellemző, hogy a nők, a vidéken, párkapcsolatban és jobb anyagi körülmények között élők elégedettebbek az életükkel, mint a férfiak, a városban, egyedül és kevés pénzből élők. A felméréshez egyébként 15 000, 14 éven felüli embert kérdeztek meg, 13 országból.

A pénz boldogít?

A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy az anyagi jólét hozzájárul a jókedvhez és az pozitív életszemlélethez. Azok az emberek ugyanis, akik az átlagosnál többet keresnek, sokkal elégedettebbek az életükkel, mint azok, akik átlagos vagy annál kevesebb fizetést visznek haza.

Életkor szerint is nagy a különbség: a fiatalabb korosztály 73 százaléka, a fiatal felnőttek 70,5 százaléka, a nyugdíjasok 68,2 százaléka, a gyerekes családoknak pedig 60,9 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy boldog-e. A lista végén a szinglik állnak 58,6 százalékkal.

(Forrás: oe24.at, németből fordította: Sophie)