A káros géneknek hasznuk is van

Az öröklődő betegségekért felelős gének egyértelműen károsnak tűnnek, akkor mégis miért nem számolta fel, iktatta ki őket egyszer és mindenkorra az evolúció az emberi génkészletből? A válasz a kérdésre – vagy legalább egy részére – ott lehet, hogy ami az életünk egyik szakaszában káros, az máskor szükségesnek és hasznosnak mutatkozhat.

Azt az elméletet, hogy ugyanaz a gén egyszerre lehet káros és hasznos, a szituációtól függően, az öregedés, a rák és genetikai betegségek magyarázatára használták már évek óta. Csak azt nem voltak képesek meghatározni, hogyan lehetséges ez egyetlen organizmuson belül.

A Michigan Egyetem kutatója, Jianzhi Zhang professzor és munkatársai kimutatták, hogy ez a jelenség igen gyakori az élesztőgombáknál. (Az élesztőgombák egysejtű szervezetek, amelyekkel szívesen kísérleteznek genetikusok és sejtbiológusok.)Az élesztőgomba "munkájának" eredménye

„Bármilyen adott környezetben az élesztőgombáknak százszámra keletkeznek olyan génjeik, amelyeket inkább ártalmasnak mondhatnánk a számukra… Az ember esetében még több ilyen génnek kell lennie, mint az élesztőgombáknál. Ez arra utal, hogy nagy óvatossággal kell eljárni, amikor az öröklődő betegségeket kezeljük, mert a kezelés – ha eliminálja a betegség okozó genetikai hatást, az élet más területén negatív hatásokhoz vezethet.”

Az élesztőgombáknak körülbelül 6000 génjük van, amiből 1000 esszenciális – ez azt jelenti, hogy ha egy is elvész belőlük, az organizmus elpusztul. Zhang és kollégái 5000 élesztőgomba törzzsel dolgoztak, mindegyikből egyetlen nem-esszenciális gént ütöttek ki. Figyelték a növekedési ütemüket különböző – hatféle – környezeti feltételek mellett, és összehasonlították a „vad” típusú élesztőgomba törzzsel, amelynek teljes volt a génkészlete. (A hatféle környezeti feltételt a tápanyag és a kémiai stresszorok különféle vegyítése adta.)

A hatféle környezeti körülmény mellett az élesztőgombáknál nagyjából 300 olyan génkifejeződés történt, amely lassította a növekedésüket, ezért károsnak lehetne minősíteni. Ha azokat a géneket kiütötték, gyorsabb lett a növekedésük. Sok olyan gén is volt azonban, amely károsnak minősült egy bizonyos környezetben, és hasznosnak – más környezetben. „Ez a jelenség nagyon gyakori, bár nem tudunk róla sokat” – állapította meg Zhang professzor.

(Forrás: Független)