Segíthet a bélbetegségek kezelésében az emuolaj

A legújabb kutatás szerint az emuolaj terápiás hatást gyakorol a különféle bélbetegségekkel, valamint a kemoterápia által okozott bélkárosodással szemben. Az ausztrál Adelaide Egyetem legújabb kutatása kimutatta, hogy az ausztrál bennszülöttek által bőrsérülésekre és bélgyulladás ellen használt emuolaj nem csak gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, hanem a bélkárosodást is képes helyreállítani.

Segíthet a bélbetegségek kezelésében az emuolajA kutatók Suzanne Mashtoub Abimosleh vezetésével laboratóriumi kísérleteikben bebizonyították, hogy az emuolaj a „kripták” növekedésének serkentése révén felgyorsítja a regenerálódás folyamatát a betegségokozó sérülést követően. A kripták a bél azon részei, amelyek a tápanyagokat felszívó bélbolyhokat hozzák létre. „A hosszabb kripták és bélbolyhok egészségesebb bélrendszert jelentenek, ami hatékonyabban képes felszívni a tápanyagokat” – magyarázta Gordon Howarth professzor, a kutatás vezetője.

A laboratóriumi kísérletsorozat azt mutatta, hogy az emuolaj a bél kripták nagyobb mértékű megnyúlását okozta (ami fokozott felépülésre és regenerálódásra utal), és csökkentette a fekélyes vastagbélgyulladás által okozott károsodás súlyosságát. Az emuolaj ezen kívül jelentős mértékben visszaszorította az akut bélgyulladásos tevékenységet a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) által kiváltott gyomor-bélrendszeri megbetegedések esetén, csökkentette az akut gyulladást, és elősegítette a kemoterápia okozta bélkárosodás regenerálódását.

Howarth professzor elmondta, hogy a következő lépésben megkezdik a klinikai kísérleteket, először valószínűleg irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek részvételével. A továbbiakban az adagolást kell meghatározni, és arról kell megbizonyosodni, hogy a jótékony hatást klinikai kísérletekben is reprodukálni lehet.