Újfajta pulzusszám-mérési technika

A Queensland Egyetem innovatív kutatásában a szakértők egy vadonatúj pulzusszám-mérési módszert alkalmaztak a vérnyomás mérésére a szív-érrendszeri megbetegedések megelőzésének céljából. A kutatást vezető Jim Sharman elmondta, hogy a hipertónia a szív-érrendszeri megbetegedések egyik fő kockázati tényezője, amelyek minden más betegségnél több halálos áldozatot követelnek évente.

Újfajta pulzusszám-mérési technika„A megfelelő vérnyomás-szabályozás biztosítása az egyik kulcs a szív-érrendszeri betegségek kockázatának helyes kezelésében” – nyilatkozta Sharman. „Az előzetes kutatások kimutatták, hogy a mandzsettás vérnyomásmérés, ami már több mint száz éve jelen van az orvostudományban, nem feltétlenül a legjobb módszer a hipertóniás betegek vérnyomásának mérésére. Az utóbbi néhány évben új nem invazív technikákat fejlesztettek ki az egyes szerveket érő vérnyomás, valamint a centrális vérnyomás megállapítására.”

A most kifejlesztett módszer egy tollszerű eszköz segítségével méri a központi vérnyomást. Az eszköz végén egy nyomás transzducer helyezkedik el, amit finoman a pulzusra kell helyezni a csuklónál, majd egy matematikai képlet kiszámítja a központi vérnyomást. A technika gyors, megbízható, és több olyan fontos részlettel is szolgál a vérnyomásról, amelyeket a hagyományos mandzsettás vérnyomásmérők nem mutattak ki.

Idén februárban a kutatók jelentős áttörést értek el azzal, hogy első alkalommal bizonyították, hogy a célzott centrális vérnyomáscsökkentést egy olcsó, könnyen hozzáférhető és dokumentáltan biztonságos gyógyszerrel el lehet érni. Sharman és munkatársai azt remélik, hogy a legutóbbi kísérletük eredményei paradigmaváltáshoz fog vezetni a hipertónia kezelésében, és a centrális vérnyomásnak nagyobb jelentőséget kezdenek tulajdonítani, mint a hagyományosan a felkaron mért vérnyomásnak.