Tanulható az abszolút hallás?

Ön képes arra, hogy egy új, fülbemászó dallam első hangjáról megmondja, hogy az egy Asz vagy egy B? Ha igen akkor gratulálunk, ön rendelkezik az abszolút hallás rendkívül ritka képességével! Az abszolút hallás az a képesség, amelynek segítségével az emberek mindenféle referencia nélkül képesek azonosítani a zenei hangokat. Az Egyesült Államokban nagyjából minden tízezredik ember születik csak ezzel a képességgel.

Tanulható az abszolút hallás?A legtöbb szakértő szerint az abszolút hallást képtelenség elsajátítani, főleg 5-6 éves kor után. Jamie Floyd, a Wake Forest Egyetem kutatója azonban szeretné változtatni ezen az elképzelésen. A matematika szakon tanuló, de amúgy zenész tudós Jennifer Burg informatikussal együtt teljesen egyedülálló módszert fejlesztett ki a zenei hallás fejlesztésére.

Floyd ehhez az Xbox Kinect mozgásérzékelőit és a Max nevű vizuális programozási nyelvet használta fel. Az Xbox Kinect érzékelői egy infravörös projektor és vevő segítségével szereznek információt a játékosok testhelyzetéről és mozgásáról, a Max programozási nyelv pedig lehetővé teszi, hogy a mozdulatokat (például az egyik kéz felemelését) zenei hangokkal párosítsuk. „Ha a játékos integet, az Xbox Kinect rögzíti a mozdulatait” – magyarázta Floyd. „A Max használatával azonban azt is be lehet programozni, hogy integetéskor egy bizonyos zenei hang szólaljon meg.”

Floyd jelenleg egy átfogó hallásfejlesztő rendszert fejleszt ezzel a technológiával. Ennek segítségével oktáv-felismerést, hangköz-felismerést, végül pedig hang-felismerést is tanulhatnak a felhasználók, akik domináns kezük felemelésével egy, a mozdulathoz köthető zenei hangot hallanak majd. Mindez persze fordítva is működik, vagyis a számítógép megszólaltat egy hangot, amit a felhasználónak a megfelelő mozdulat bemutatásával, vagy a hang nevének azonosításával kell felismernie.

Floyd szerint elegendő gyakorlással az emberek egy idő után érezni fogják a G hangot a testükön. „Tudni fogják, hogy a G mondjuk, akkor szólal meg, ha a kezüket az állukhoz teszik.” „Ez az úgy nevezett kinesztetikus, vagy mozgási tanulás” – mondta Burg. „Hiszünk benne, hogy ezzel a módszerrel a relatív és az abszolút hallás is fejleszthető.” „A legtöbb ember számára a hangközfelismerés nagyon nehéz feladat, főleg azoknak, akik nem részesültek zenei képzésben, vagy nem jól tanulnak hallás alapján” – tette hozzá Floyd.

Peter Kairoff zenetudós szerint Floyd módszere nemcsak a zenészek hallásának fejlesztésében segíthet, de az átlag zenehallgatónak is, hogy jobban értékelje a hallottakat. „Ha az ember érti, hogyan épül fel a zene, sokkal jobban tudja értékelni, még hallgatóként is. A festők vásznától vagy az agyagtól eltérően a hang nehezen megfogható, ezzel a módszerrel azonban szinte a kezeink közt tarthatjuk a zenei hangokat.”