Egyensúly és harmónia

Az ENERGY két készítménye, az AUDIRON és a SPIRON segít visszaállítani egészségünk elvesztett egyensúlyát. Az AUDIRON a hallással kapcsolatos problémákban, míg a SPIRON a légzéssel összefüggő diszfunkciókban nyújt villámgyors segítséget. Mindkettő segít az immunrendszer erősítésében és a fáradtság leküzdésében, a testi és lelki erő visszanyerésében.

Mitől fájhat a fülünk?

Viszketés és nyomásérzés, a hallás és az egyensúly zavara, láz és erős fájdalom – ezek a fülgyulladás lehetséges tünetei. Különösen a gyermekek szenvednek gyakran fülfájástól. Az okok sokrétűek, a gyulladás a fül minden részét érinthet. Mi okozhatja a fülfájást, és mit tehetünk a megelőzésére? Bűnös lehet a klóros víz, a cumizás – és még sok minden.

Halláscsökkenés – talán nem is a fülével van baj

Az időseknek, akiknek az ebédlőben vagy az utcán való kommunikáció nehézségekbe ütközik, sokszor normális a hallásuk. A halláscsökkenés hátterében gyakran agyi változások állnak, és nem a hangok észlelésével, hanem azok feldolgozásával van gond. Ha zajos környezetben okoz nehézséget a beszédértés, az az agy csökkent beszédfeldolgozó képességét jelezheti.

Hangos zene hosszú időn át: károsítja a hallást

Naponta legfeljebb egy órán át hallgasson zenét az, aki meg szeretné előzni a halláskárosodást – figyelmeztetnek az Egészségügyi Világszervezet szakértői. A hosszú ideig tartó nagy zaj ugyanis a fül hallósejtjeinek károsodását okozhatja, míg ha csak rövid időn át tesszük ki nagy zajnak a fülünket, csak átmeneti hallásfáradást vagy fülzúgást okoz.

Hogyan lehet szájjal hallani?

A fület kikerülő hallássegítő eszközt fejlesztettek ki coloradói kutatók. A Bluetooth kapcsolattal rendelkező fülhallgató segítségével érzékelhető hangokat elektromos impulzusként küldik egy elektródákkal teli lapocskának, amelyhez a felhasználók hozzáérintik a nyelvüket, hogy „hallhassanak”. A módszer egyszerűbb, mint a műtét, ráadásul sokkal olcsóbb is.

Tanulható az abszolút hallás?

Ön képes arra, hogy egy új, fülbemászó dallam első hangjáról megmondja, hogy az egy Asz vagy egy B? Ha igen akkor gratulálunk, ön rendelkezik az abszolút hallás rendkívül ritka képességével! Az abszolút hallás az a képesség, amelynek segítségével az emberek mindenféle referencia nélkül képesek azonosítani a zenei hangokat. Az Egyesült Államokban nagyjából minden tízezredik ember születik csak ezzel a képességgel.

Örökölhető az abszolút hallás?

A legújabb kutatások szerint az abszolút hallás kialakulásában legalább akkora szerepet játszanak a gének, mint a korai és alapos zenei oktatás. Az abszolút hallással megáldott emberek mindenféle hangszeres segítség nélkül képesek a megfelelő magasságba énekelni a hangokat. Sokáig ezt a képességet a gyerekkorban elkezdett és mindenre kiterjedő zenei oktatással hozták összefüggésbe.

Hallgassuk a csendet!

Csendeskabinokkal találkozhatnak a következő hetekben Budapest terein és bevásárlóközpontjaiban az arra járók, akik akár a napi csendes perceiket is eltölthetik a fülkékben. A rendhagyó kezdeményezéssel – amelynek formabontó voltát tovább emeli, hogy a csendeskabinokat neves képzőművészek festették-dekorálták – a saját magunk keltette zajra, illetve a környezeti zajhatásokra szeretnék felhívni a figyelmet.

Hiszem, ha látom – vagy inkább ha hallom?

Az érzékek hatással vannak egymásra. A kutatók szerint a hallás például olyan mélyen hat a látásra, hogy még irreleváns hangok esetében is befolyásolják az agyunkat és meghatározza, hogyan látjuk a világot – derült ki a Kalifornia Egyetem legújabb kutatásából. Képzeljük el, hogy pingpongozunk és a társunk szervál. Arról, hogy a labda éppen hol és mikor van, a tudósok szerint egyaránt információkat kapunk a hallásunk és a látásunk által. Az agyunk ezt az információ kombinációt megvizsgálva végül eldönti, hogy melyik a megbízhatóbb, mégis a végső döntést a kettő együttes hatása befolyásolja.