Mitől fájhat a fülünk?

Viszketés és nyomásérzés, a hallás és az egyensúly zavara, láz és erős fájdalom – ezek a fülgyulladás lehetséges tünetei. Különösen a gyermekek szenvednek gyakran fülfájástól. Az okok sokrétűek, a gyulladás a fül minden részét érinthet. Mi okozhatja a fülfájást, és mit tehetünk a megelőzésére? Bűnös lehet a klóros víz, a cumizás – és még sok minden.

A fül nem csak a hallást szolgálja, hanem fontos szerepet játszik az egyensúly érzékelésében is. Felépítése e két feladat teljesítését szolgálja:

Hallás: A porcos fülkagyló felfogja az akusztikus jelek által keltett hangot. A külső hallójárat ezt a dobhártya felé vezeti, amely középső fül külső határa. A dobhártya mögött található a levegővel töltött dobüreg a három hallócsontocskával, a kalapáccsal, üllővel és kengyellel, az utóbbi mintegy három milliméter hosszúságú, a test legkisebb csontja. Ezek tompítják, illetve erősítik a hangot, és továbbvezetik a belső fülbe.

A két hozzá vezető út, az ovális és kerek ablakok mindegyike egy membránnal van lezárva. A dobüregnek kapcsolata van a garathoz – ez a csatorna nyomáskiegyenlítést biztosít a dobüreg és a külső levegő között. A belső fülben, a csiga érzékelősejtjei a hanghullámokat elektromos jelekké alakítják át, ezek a hallóidegen keresztül jutnak az agyba.

Egyensúly: A belső fülben vannak az egyensúlyi szerv szenzoros receptorai. Információt küldenek a test orientációjáról és irányáról a térben, nyugalomban és mozgásban az egyensúlyi idegen át az agyba. A szemek és az izmok információival együtt ezek biztosítják, hogy egyenesen tartsuk magunkat.

A külső fül gyulladásai

A fülfurunkulus a fülcsatorna mélyre ható gyulladása, amelyet bizonyos baktériumok okoznak. Nem ritkán a fertőzést súlyosbítja az a tény, hogy az érintett törlővel, fülpiszkálóval izgatja a fülcsatornát. A fülfurunkulus nagyon fájdalmas, a fülcsatorna gyakran duzzadt, és a terület nyirokcsomói is megnagyobbodnak.

A fájdalmas porchártyagyulladás a fülkagyló porcos részeinek fertőzése esetén fordul elő, gyakran a fülön végzett műtét után jelentkezik.

A hallójárati ekcéma a külső hallójárat bőrének gyulladása, amelyet baktériumok vagy gombák okoznak. Előtte történt bőrkárosodás, allergia, antibiotikum terápia vagy betegségek, például cukorbetegség hajlamossá tesz a kifejlődésére. A bőr vörös, és az ekcéma lehet száraz és pikkelyes vagy nedves. Gyakran viszket vagy fáj.

Akut középfülgyulladás

A középfülgyulladás hirtelen, vagy hosszú idő alatt léphet fel. Az akut középfülgyulladást leggyakrabban baktériumfertőzés okozza, amely a torokból a középfülbe vándorol. Ha a dobhártyán lyuk van, a kórokozók a fülcsatornából is kijuthatnak. Jellemző az éles fájdalom, süketség, láz és fejfájás. Fülzúgás is jelentkezhet. Ha a fájdalom hirtelen csökken és genny ürül, akkor a dobhártya megnyílásáról beszélünk.

A betegség veszélyessé válik, ha vírusok a bűnösök. Ezek továbbterjedhetnek a belső fülre vagy akár az agyra is, és maradandó károsodást okozhatnak. Az agresszív baktériumok vagy a rossz belső védekezés is vezethet komplikációkhoz.

Krónikus középfülgyulladás

A krónikus középfülgyulladás a középfület a garattal összekötő jártat rendellenességeire vezethető vissza. Ha a dobhártyán lyuk van, ezen át a genny kifolyhat. Ez a krónikus forma nem fájdalmas. Ha azonban emiatt a kórokozók újra és újra a középfülbe vándorolnak, fenntarthatják a fertőzést. Fennáll annak a veszélye, hogy az állandó gyulladás átterjed a csontocskákra és elpusztítja őket. Ez maradandó hallásvesztést okoz.

Belsőfül-gyulladás

A belsőfül-gyulladás mindig sérülés, műtét vagy fülbetegség következménye. Mivel a belső fülben van az egyensúlyszerv is, nemcsak átmeneti süketséget és fülzúgást okoz, hanem a szédülést, émelygést és hányást is.

A fülgyulladás kezelése

A kezelés a fül érintett részeitől, súlyosságától és irányától függően változik. Gyakran antibiotikumokat használnak, egyes esetekben operációra van szükség.

  • A külső fül gyulladása: Az orvos gondosan kitisztítja és fertőtleníti a fülcsatornát, gyakran antibiotikumokban és/vagy kortizonba áztatott gézcsíkokat helyez el. A gombafertőzéseknél gombaölő szereket helyi cseppek vagy kenőcs formájában alkalmazzák.
  • Akut középfülgyulladás: Minden 3-4 órában orrcseppeket adnak be, amelyek a fül és a torok közti csatorna duzzadt nyálkahártyát csökkentve javítja az átjárást. Fontos az antibiotikum a kórokozók elleni küzdelemhez. A fülcseppek vagy kenőcsök hatástalanok, mivel nem érik el a dobhártyaüreget. Az infravörös lámpa és a kamilla csökkenti a tüneteket. Ha a gyulladás nem javul, vagy ha szövődmények vannak, szükség lehet egy kis dobhártya-bemetszésére, hogy a folyadék kifolyhasson.
  • Krónikus középfülgyulladás: Ha gennyes gyulladásról van szó, antibiotikumokat adnak. A legfontosabb az, hogy a gyulladás után sebészileg zárják le a lyukakat a dobhártyán. Ha a csontocskák már érintettek, akkor operációs helyreállításra kerülhet sor.
  • Belsőfül-gyulladás: Antibiotikumokat és keringést elősegítő szereket adnak.

Mire kell ügyelnie a betegnek?

Bizonyos kockázati tényezők ismeretesek, amelyek elősegítik az akut középfülgyulladás kialakulását. Ezek közé tartoznak a dohányfüst és a levegőszennyezés, gyermekeknél a cumizás, de az alapbetegségek (mint például a farkastorok), a megnagyobbodott mandulák, a fület a garattal összekötő járat rendellenességei, a gyenge immunrendszer és az allergiák.

A külső fül gyulladása gyakrabban fordul elő gyakori fürdéskor vagy úszáskor, ha a fülben marad a víz, és a klór kiszárítja a bőrt. Emellett a bőrbetegségek és allergiák, valamint a fülcsatornák gyakori irritációja (pl. tisztító rudacskák vagy füldugók) növeli a fertőzés kockázatát.

Amennyire lehetséges, ezeket a kockázatokat minimálisra kell csökkenteni vagy meg kell szüntetni. Kimutatták, hogy azok a gyermekek, akiknek az első középfülgyulladásuk nagyon fiatal korban volt, vagy gyakran fáj a fülük, valószínűleg újra és újra fülfertőzésekben fognak szenvedni.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Furunkulus: gyulladt szőrtüszők