Furunkulus: gyulladt szőrtüszők

A furunkulus nemcsak csúnya, hanem fáj is. Ezek a gennyes, 1-2 cm átmérőjű csomók magukban vagy halmozottan fordulnak elő, és alapvetően bárhol keletkezhetnek, ahol a bőrön szőrszál van. A leggyakoribbak az arcon, a nyakon és a hónaljban, a fenéken, a végbélnyíláson, a nemi szervek környékén és a combon, de keletkezhet furunkulus a fülben és az orrban is.

Furunkulus keletkezik, amikor az orrból és a torokból származó baktériumok behatolnak az apró bőrelváltozásokon, különösen, ha a bőr helyi ellenállóképessége gyenge. Ezután a hajhagymák vagy a verejtékmirigyeket mentén vándorolnak a mélyebb rétegekbe, és megfertőzik a szőrtüszőt.

A gyulladás gyorsan terjed a szőrtüsző körüli szövetekre. A behatolók egyfajta kapszulát alkotnak, ami nehezebbé teszi az immunrendszer számára, hogy felismerje mögötte a baktériumokat. A szövetsejtek elpusztulnak, az immunsejtek odasietnek, és genny képződik.

Mi lehet az ok?

A genny végül áttörhet a bőrfelületen, és a „kapszula” kiürül. A furunkulusképződést elősegítő tényezők:

  • fel nem ismert, vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség
  • szoros ruhadarab, amely dörzsöli a bőrt
  • borotválkozás, vagy szőrtelenítés utáni nem megfelelő fertőtlenítés

Veszélyessé válhat

Ha több szomszédos furunkulus összeolvad, akkor karbunkulus jön létre, ez nagyobb bőrfelületet érint. Szélsőséges esetekben a bőr nyirokcsatornái begyulladhatnak, és a nyirokcsomók megduzzadnak. Fennáll annak a veszélye is, hogy a baktériumok bekerülnek a véráramba, és vérmérgezést okoznak. Fontos, hogy a testfelület mely pontján képződik a furunkulus. Ha az arcon jön létre, különösen veszélyes, mert ilyenkor a kórokozók bejuthatnak a vénás véráramba, és agyi vénás trombózist vagy a agyhártyagyulladást okozhatnak.

Mit nem szabad tenni?

Furunkulus kezelésénél tilos annak kinyomása. Ha mégis kinyomja, és a furunkulus még nem teljesen érett, lehet, hogy a tályog befelé nyílik meg. A legrosszabb esetben ez vérmérgezéshez (szepszis) vezethet. Veszélyes fertőzés, vagy ún. fisztula csatornák kialakulása is lehetséges.

A gyógykenőcsök hatása a szakértők között ellentmondásos. Semmilyen körülmények között ne alkalmazzon a nemi szervek környékén olyan kenőcsöt, amely nem alkalmas az intim területekre!

A furunkulus kezelése

A még „éretlen” furunkulus kezelésére hasznos lehet az értágító kenőcs, ami meggyorsítja annak érését. Ha a furunkulus érett, az orvos egy szikével felvághatja azt, hogy megakadályozza a baktériumok behatolását a környező szövetbe. Az orvosnak el kell döntenie, hogy van-e értelme antibiotikumok használatának.

Kitört furunkulusnál ajánlatos rátenni puha, langyos ruhát. A mélyen fekvő furunkulusnál azonban fennáll annak a veszélye, hogy a gyulladás tényleges fókusza nem vagy nem teljesen szűnik meg, és ezután viszonylag hamar ki fog újulni a gyulladás.

Furunkulosis: ismételten fellépő furunkulusok

Az ismételten fellépő furunkulusok esetén hasznos lehet a gyulladási góc és a korábbi hegszövet sebészeti eltávolítása. Furunkulosis esetén, vagy ha az alapul szolgáló tályog sebészeti úton eltávolításra került, célszerű a hagyományos furunkuluskezelés mellett egyfajta vakcinázást végezni a gennyben kimutatható kórokozóval, ez az eljárás jobban élesíti az immunrendszert.

A jó higiénia szintén fontos a kezelés során:

  • a furunkulus megérintése után mindig alaposan mossunk kezet szappannal
  • tanácsos kádban fürdés helyett zuhanyozni
  • a törölközőket és ágyneműt magas hőmérsékleten mossuk
  • aki hamar izzad, hordjon levegős ruházatot, mivel az erős izzadás kedvez a furunkulus keletkezésének.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Mitől fájhat a fülünk?