Csordaszellem: egymást utánozva lájkolják az emberek az internetes termékeket

A legújabb kutatásból az derül ki, hogy az internetes termékek túlértékelése gyakran azzal magyarázható, hogy az emberek a csordaszellem jegyében azokat a cikkeket „kedvelik”, amelyeket mások már „kedveltek” előttük. A Massachusettsi Műszaki Egyetem Sloan Üzleti Iskolájának kutatói több ezer hozzászólást elemeztek egy Amazonhoz hasonló weboldalon, ahol a felhasználók cikkeket tölthetnek fel, amiket mások kedvelhetnek vagy leszavazhatnak.

Csordaszellem: egymást utánozva lájkolják az emberek az internetes termékeketScience szaklapban megjelent eredmények azt mutatták, hogy amikor az emberek a „kedvel” ikonra kattintottak egy termék vagy posztolás mellett, a többiek is természetszerűleg „kedvelték” azt, ami arra utal, hogy az eredmények túlértékeltek lettek. Ezt nevezzük csordaszellemnek, amikor olyan dolgok tetszenek, amik másoknak is tetszenek.

A kutatás eredményei alapján kiderült, hogy egy posztolás teljes pontszáma 25 százalékkal emelkedett, amikor egy pozitív szavazatot kapott. Ráadásul 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel kaptak „nagyon magas” pontszámokat.

A kutatást vezető Sinan Aral elmondta, hogy ezeken az értékeléseken valódi és fontos döntések múlnak, és ezek az értékelési rendszerek jelentősen befolyásolják a vásárlói bizalmat az e-kereskedelmi tranzakciókban. A szakértők úgy vélik, hogy az e-kereskedelmi weboldalakon az összes értékelés körülbelül egyharmada hamis, és az utóbbi néhány évben nem sok előrelépés történt az ilyen értékelési rendszerek fejlesztése terén.