Kiszagolja a mesterséges orr a vérmérgezés veszélyét

A vérmérgezéshez vezető kórokozók szagának azonosításával az új „mesterséges orr” sok beteg életét megmentheti, és még az egészségügyi költségeket is csökkentheti. A kutatók szerint az eszköz 24 órán belül képes kimutatni, jelen vannak-e a vérmérgezést okozó baktériumok a beteg vérében, ami kétnapos előnyt jelent a hagyományos vizsgálati módszerekhez képest.

Kiszagolja a mesterséges orr a vérmérgezés veszélyét„A jelenleg használt módszerekhez a vérminták 24-48 órás inkubálása után lehet csak kimutatni a baktériumok jelenléte” – mondta James Carey, a Kaohsiung Országos Egyetem kutatója. „Ezt követően újabb 24 órát vesz igénybe a baktérium fajtájának azonosítása, hogy a megfelelő antibiotikum kiválasztásával meg lehessen kezdeni a beteg kezelését. Ekkorra azonban a páciens már szervkárosodást szenvedhet, vagy akár bele is halhat a szepszisbe.”

Az Amerikai Kémiai Társaság indianapolisi konferenciáján bemutatott „mesterséges orr” egy tenyér méretű műanyagpalackot tartalmaz, ami egy olyan folyékony tápanyaggal van megtöltve, ami segíti a baktériumok szaporodását. A palackon belül olyan kémiai pontok találhatók, amelyek a jellegzetes baktériumok által felszabadított illatanyagok hatására megváltoztatják a színüket. Az új eszköz a nyolc leggyakoribb szepszist okozó baktériumot képes kimutatni.

Az előadásban a kutató azt is elmondta, hogy az Egyesült Államokban több mint negyed millió ember hal meg vérmérgezésben évente, és a betegség kezelése több mint 20 milliárd dollárt emészt fel. Az új orvosi eszköz alacsony költséggel és minimális betanítással a világ szinte minden részén alkalmazható.