Halloween: így lett tök a répából

Itt van Halloween, és itt az ideje, hogy kikaparjuk egy jókora tök belsejét, hogy magunkat és családunkat ellássuk édességekkel, alkalmi kosztümöt tervezzünk, és feldíszítsük a házat csontvázakkal, fekete macskákkal, mindenféle hátborzongató dekorációval. De miért is ünnepeljük a Halloweent? Az ünnep eredetéről még ma is vitáznak. És hogyan lett tök a répából?

A név az All Hallows, a Mindenszentek napjának rövidített formája. A legenda szerint a kelta druidák ünnepelték az október 31-ről november1-re virradó éjszakát, hogy elbúcsúzzanak a nyártól, és üdvözöljék a halottak istenét. Ezen az éjszakán kapcsolatot lehet létesíteni a halottakkal, akik szellemként térnek vissza a Földre. Ezért ezen az éjszakán az emberek mindenféle ijesztő öltözéket vesznek magukra, hogy elriasszák a kísértő szellemeket. Manapság a Halloween-ruházat nem ritkán magát a szellemet ábrázolja. A hagyományos Halloween-tök, amely ma egyetlen Halloween-partiról sem hiányozhat, eredetileg répa volt. Az ír bevándorlók hozták magukkal a Halloween-szokással együtt Amerikába, ők a répa helyett kivájt tököt használtak.A belsejét együk meg!

Ijesztő Halloween-kosztüm

Nem csak amerikai gyerekek húznak magukra ijesztő kosztümöket: felnőttek között is a legkedveltebb Halloween-kosztüm a vámpír-, denevér-, csontvázjelmez. Ma már Európában is egyre több gyerek ölt magára a Halloween-kosztümöt, hogy házról házra járva édességet kérjen. A Halloween-jelmez megrendelhető, vagy saját magunk készíthetünk ilyet. A boszorkány jelmezhez csak egy fekete köpenyre, seprűre és hegyes kalapra van szükség. Hozzá az arcot fehérre, a szájat és a szemeket feketére kell festeni. A megfelelő hangulatról az óriási pókháló és a lámpás tök gondoskodik.

Nincs Halloween-parti tök nélkül

Írországból származik az a legenda, hogy a gazember Jack O’ becsapta az ördögöt. Az még meg is szánta, amikor halála után sem a mennybe, se a pokolba nem került, és ezért egy répát adott neki egy izzó széndarabbal, amivel a köztes világban járkálhat. Ma a Halloween-tök az, melyet Jack O´ lámpájának is neveznek, riasztja el a gonosz szellemeket, és a Halloween alapvető szimbólumává vált. A Halloween-töknek konyhakéssel levágják a tetejét, majd miután egy kanállal kivájják a belsejét, azt ismét visszaillesztik. A kivájt tökhúsból sok finomság készíthető. A tökből késsel arcot formálnak, és belülről gyertyával kivilágítják.

Saláta a kivájt tökbélből

A tök kivájt húsából sok étel készíthető. Milyen lenne például egy egészséges töksaláta almával és répával? A következő finomság nem csak Halloweenre jó.

Hozzávalók:

  • 2 alma
  • 200 g répa
  • 200 g tökhús
  • kevés cukor
  • 1 citrom
  • 100 ml joghurt
  • kevés petrezselyem
  • 50 g apróra vágott mogyoró

Elkészítése: Megmossuk az almát és a répát, meghámozzuk, és megreszeljük a tökhússal együtt. Kinyomjuk a citromot, a lét a joghurttal és a cukorral összekeverjük. Apróra vágjuk a petrezselymet. Egy tálban összekeverjük az ízesített joghurtoz és a gyümölcshúst, hozzáadjuk a petrezselymet, végül rászórjuk a mandulát – a saláta már tálalható is.

Édes szemek

Sok szülő kritizálja a Halloweent a sok édesség miatt. Vannak azonban egészséges Halloween-receptek, melyeket nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is tálalhatunk. Különleges trükk az „édes szemek”: A licsibe (lehet konzerv is) cseresznyeszemeket, vagy más bogyókat dughatunk. Fogpiszkálót piros ételfestékbe merítünk, és finom ereket rajzolhatunk vele a gyümölcsre. A szemeket tálon kínáljuk – igazi Halloween-látványosság lesz!

(Németből fordította: Koncz László)