A kétnyelvűeknek jobb a memóriájuk és a problémamegoldó képességük

A Pennsylvaniai Állami Egyetem pszichológusai Judith Kroll professzor vezetésével arról számoltak be egy nemrégiben közzétett tanulmányukban, hogy a kétnyelvűség nemcsak hogy nem rossz, hanem egyenesen jótékony hatású, mert erősíti az agy végrehajtó működését, többek között a munkamemóriát, a többfeladatos munkavégzést és a problémamegoldást.

A kétnyelvűeknek jobb a memóriájuk és a problémamegoldó képességükA szakértők úgy vélik, hogy a folyékonyan beszélő kétnyelvűek állandóan mindkét nyelvet használják, mégis csak ritkán használnak szavakat véletlenül, vagyis szimultán módon szabályozzák mindkét nyelvet.

Az egyetem nyelvészei két különböző, de összefüggő kísérletet végeztek. 27 spanyol-angol kétnyelvű személyt kértek meg arra, hogy olvassanak magukban 512 váltakozó nyelven írt mondatot. Amikor pirossal szedett szavakhoz értek, a lehető leggyorsabban és legpontosabban fennhangon fel kellett olvasniuk a szavakat. A szavak körülbelül fele olyan volt, ami mindkét nyelven hasonlóan íródik és hangzik, így más szavaknál gyorsabban fel lehet dolgozni őket. Az eredmények azt mutatták, hogy egyszerre mindkét nyelv aktív a kétnyelvűekben.

A következő kísérletben az alanyok a mondatokat egyszerre csak az egyik nyelven olvasták. Ennek a tesztnek az eredményei az előzőhöz hasonlóan arra utaltak, hogy a szövegkörnyezet nem befolyásolja a szófelismerést.