A tisztifőorvos szerint ingyen vitaminokkal le lehetne győzni az angolkórt

Brit táplálkozási szakértők szerint azonnali változtatásokat kellene bevezetni a gyerekek étrendjébe, mivel egyre többen közülük nem jutnak hozzá a szükséges tápanyagokhoz a rossz étkezési szokások, és a napfény hiánya miatt. Bár az utóbbiért elsősorban maguk a gyerekek okolhatók, akik túl sok időt töltenek házon belül a számítógépek és játékgépek előtt.

A tisztifőorvos szerint ingyen vitaminokkal le lehetne győzni az angolkórtVannak azonban olyan esetek is, amikor a szülők annyira aggódnak a bőrrák veszélye miatt, hogy túl sok napvédő krémet kennek a gyerekeikre, ami idővel angolkór kialakulásához vezethet, amit a súlyos D-vitamin-hiány okoz. A Viktoriánus korban gyakori, csontdeformitásokat okozó betegséget korábban sikerült teljesen kiirtani, de a felmérések szerint az utóbbi 15 évben újra egyre több és több esetben fordul elő.

Anglia tisztifőorvosa, Sally Davies professzorasszony nemrég felkérte a National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) kutatóit, hogy vizsgálják meg, szükséges lenne-e bevezetni az ingyen vitaminokat az öt évnél fiatalabb gyerekek számára. Szerinte ez a módszer költséghatékonyabb lenne, mint a betegség kezelése, és mostanra mindenképp szükségessé vált ennek a „kellemetlen” betegségnek a visszaszorítására.

A csontgyengeség és az Ó-láb mellett a D-vitamin hiánya akár végzetes szívelégtelenséget is okozhat. A becslések szerint a gyerekek 40 százalékának alacsonyabb a D-vitamin szintje az ajánlottnál, ennek oka pedig elsősorban az elégtelen étrend, és a napfény hiánya.

A NICE szakértői most arra készülnek, hogy megvizsgálják, a hat hónapos és ötéves kor közötti gyerekeknek szükséges lenne-e A-, C-, és D-vitaminokat kapniuk a kötelező egészségügyi szolgáltatás keretében. „Tisztában vagyunk vele, hogy nem csak a veszélyeztetett csoportban lévő gyerekeket fenyegeti a vitaminhiány. Egyre több angolkóros esettel találkozunk, ez pedig rendkívül kellemetlen” – nyilatkozta Davies professzor. Hozzátette még, hogy egy birminghami kezdeményezés keretében a gyerekek ingyen D-vitamint kaptak, aminek köszönhetően a régióban felére esett vissza az angolkóros és D-vitamin-hiányos esetek száma.

A felmérések szerint 1998 és 2011 között az angolkórral kórházba utaltak száma 147-ről 762-re nőtt, ez pedig nagyjából ötszörös emelkedést jelent. Az orvosok úgy vélik, a betegség azért térhetett vissza, mert a mostani gyerekek sokkal több időt töltenek lakáson belül a számítógépeik előtt, mint a korábbi generációk tagjai, ráadásul a legtöbb esetben ehhez még egészségtelen étrend is párosul.

Ezen kívül a rákmegelőző kampányok miatt a szülők hajlamosak túlzásba vinni a napvédő krémek használatát is, ami miatt a gyerekek a napfényből se jutnak hozzá a szükséges D-vitaminhoz. A gyerekek manapság ráadásul általában nem szednek csukamájolajat se, ami kiváló D-vitamin-forrás, és az előző generációkban sok gyereket megmentett az angolkórtól. A legkiválóbb D-vitamin-forrás természetesen a napfény, de a tojásban, az olajos halakban, valamint a vajkészítményekben és egyes reggeliző pelyhekben is találunk D-vitamint.

A-vitamin a tejtermékekben, vitaminnal dúsított vajkészítményekben, a répában, édesburgonyában, céklában, mangóban, és a sötétzöld színű zöldségekben, például a spenótban, káposztában és brokkoliban található meg legnagyobb mennyiségben, és elengedhetetlenül szükséges az immunrendszer működéséhez, és a látás, valamint a bőr egészségének megőrzéséhez. Az immunerősítő hatású C-vitamin, ami a vas felszívódásában is segít, különböző gyümölcsökben és néhány zöldségfélében található meg nagyobb mennyiségben.