Francia sebészek beültették az első mesterséges szívet

Marcello Conviti, a Carmat biomedikai vállalat vezetője így nyilatkozott a sikeres beültetésről, amelyet még karácsony előtt végeztek el és jelentettek be: „Örülünk, hogy ilyen jól sikerült az első beültetés, bár még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni, hiszen csak egyetlen implantátumról van szó, és a beteg a posztoperatív szakasz elején van.”

Francia sebészek beültették az első mesterséges szívetConviti hozzátette, hogy az egy átlagos, valódi emberi szívnél háromszor nehezebb protézis legalább öt évig fog dobogni.

Szívsegítő eszközöket már korábban is gyakran használtak szívátültetésre váróbetegek esetében, az új bioprotézis azonban helyettesíti a valódi szívet. A szakértők szerint több ezer beteg halálát akadályozhatja meg, akik a donor szívre várva halnak meg.

Alain Carpentier sebész a következőket nyilatkozta a sajtótájékoztatón: „A lényeg az, hogy normális életet adhassunk a betegeknek, a lehető legkisebb gyógyszerfüggőséggel. Már korábban is alkalmaztunk hasonló eszközöket, de azok viszonylag kevés autonómiával rendelkeztek. Ez a műszív nagyobb mértékű mozgást, és a vérrögképződés kisebb valószínűségét teszi lehetővé.”

Az Airbus repülőgépgyártó anyavállalata, az EADS által kifejlesztett mesterséges szív piacra dobása után körülbelül 54 millió forintba fog kerülni. Az eszköz utánozza a szívizmok összehúzódását, és beépített érzékelői a beteg mozgásának megfelelően állítják be a véráramlást. Az eszköz belsejében lévő felületek szintetikus anyag helyett szarvasmarha szövetből készülnek, hogy ezzel is csökkentsék a vérrögképződés kockázatát.