A „varázspálca” kimutatja a májcirrózist

A sajt érettségét mérő műszer elvén alapuló új diagnosztikai eszköz képes kimutatni a májzsugort. Ráadásul ezt korábban és pontosabban is teszi, mint a régebbi szűrővizsgálatok, amivel akár ezrek életét is megmentheti. Hazánkban évente 6-8 ezer ember hal meg májzsugorodás következtében, és a halálozások egyharmadát a túlzott alkoholfogyasztás okozza.

A varázspálca kimutatja a májcirrózistCirrózis azonban elhízás és 2-es típusú diabétesz eredményeképpen is kialakulhat, a májban lévő zsír következtében. Az emberek többségét kórházban diagnosztizálják a károsodott májsejtek által felszabadított enzimek vérvizsgálattal történő kimutatásával és a máj hegesedését és megnagyobbodását mutató CT-vizsgálattal. Mire azonban a betegséget kimutatják, a betegek állapota többnyire már súlyos. A májcirrózis a tünetek megjelenése előtt öt-húsz évig is rejtve maradhat. A betegség jelei közé tartozik a fogyás, a kimerültség és a sárgaság.

Az új szűrővizsgálat sokkal korábbi stádiumában tudja kimutatni a betegséget, amikor a páciens „kockázatnak kitett” állapotban van, még mielőtt a máj súlyosan hegesedne vagy megkeményedne.

A nem invazív eszköz, az úgynevezett hordozható tranziens elasztográf, egy tollhoz hasonló pálcából áll, és ultrahang rezgések segítségével méri a máj elaszticitását. Ezt úgy végzi, hogy méri a májról visszaverődő ultrahang hullámokat, és ezeknek az adatoknak a felhasználásával számítja ki a szövet merevségét. A beteg máj keményebbé válik, mert hegszövet váltja fel az egészséges májsejteket.

Amikor 12 ezer nottinghami betegen tesztelték az eszközt, az esetek 85-90 százalékát ki tudta mutatni (a hagyományos vérvizsgálatok az esetek csupán 30 százalékát mutatják ki), amivel 200 százalékkal növeli a cirrózis kimutatásának arányát. A korai diagnózisnak köszönhetően életmódbeli és étrendi tanácsokat lehetett adni a betegeknek még a betegség korai, kezelhető stádiumában.