A légszennyezés genetikai elváltozást okoz

A tanulási képességet befolyásoló genetikai elváltozást okozhat a légszennyezés kisgyerekek szervezetében – erre a megállapításra jutottak kínai és amerikai kutatók. A délnyugat-kínai Csungkingi Orvosi Egyetem és az amerikai Columbia Egyetem által közösen jegyzett többéves vizsgálatot a kutatók a rossz levegőjű délnyugat-kínai Tunglianban végezték.

A Csungkingtól nem messze fekvő Tungliang szénerőművét 2004-ben zárták be. A szakemberek ezt kihasználva a zárást megelőzően, 2002 körül született, és a nagyarányú légszennyezésnek kitett helyi kisgyerekeket az erőmű felszámolása után, 2005 körül született, így tisztább levegőt szívó kicsikkel hasonlították össze.Veszélyben az utódok

A köldökzsinórvér-minták alapján az előbbi csoportba tartozó gyerekek szervezetében a kutatók egy, az agyi fejlődéshez szükséges fehérjéből lényegesen alacsonyabb értékeket mutattak ki, mint a később születetteknél. A laboreredményeket a gyerekek memóriáját próbára tevő vizsgálatok is megerősítették, és a vizsgálatok azt is kimutatták: a légszennyezésnek kitett kicsik bizonyíthatóan gyengébb tanulási képességekkel rendelkeznek. A csungkingi egyetem kutatói a tanulmányban azt hangsúlyozzák: a genetikai mutációk továbböröklődhetnek, vagyis hosszú távú hatásuk lehet, a folyamatot visszafordítani pedig nagyon bonyolult.

A kutatás csak egyike a témában fellelhető tanulmányoknak. Az Egészségügyi Világszervezet tavaly októberben például azt bizonyította: a kültéri légszennyezés tüdőrákot okozhat és növeli a hólyagrák kockázatát, és ezt ezzel a légszennyezést első alkalommal tüntette fel a rákkeltő anyagok listáján.

A légszennyezés káros hatásaira korábban a kínai egészségügyi hatóságok is felhívták a figyelmet. A szennyezés és az egészségtelen életmód miatt 2011-ben született kisbabák több mint 1,5 százalékánál találtak valamilyen elváltozást, miközben ez az arány 2000-ben még csak 1 százalék volt – figyelmeztettek a szakértők.

Csen Csu, a kínai orvosszövetség elnöke és korábbi egészségügyi miniszter január elején úgy becsülte: a légszennyezés évente 350-500 ezer idő előtti halálhoz vezet Kínában. Az orvosközösség tagjai közt arról is szakmai vita folyik, hogy a légszennyezés milyen hatással van a megtermékenyítő képességre, 2010-ben ugyanis a nemzőképes lakosság több mint 12 százaléka terméketlen volt az országban, szemben a 2000-es 3 százalékkal.