A szennyezett levegő még károsabb, ha edzünk

A levegő szennyezettsége rontja a tüdő ereinek működőképességét, ezért komoly légszennyezettség esetén korlátozni kell a fizikai aktivitást – állapította meg az Európai Kardiológiai Társaság legfrissebb jelentése. Ez nagyon fontos közegészségügyi kérdés azok számára, akik szennyezett városi területen élnek, ahol az edzés károsíthatja a tüdőt.

A légszennyezés genetikai elváltozást okoz

A tanulási képességet befolyásoló genetikai elváltozást okozhat a légszennyezés kisgyerekek szervezetében – erre a megállapításra jutottak kínai és amerikai kutatók. A délnyugat-kínai Csungkingi Orvosi Egyetem és az amerikai Columbia Egyetem által közösen jegyzett többéves vizsgálatot a kutatók a rossz levegőjű délnyugat-kínai Tunglianban végezték.

Már a biztonságos szinten is halálos a légszennyezés

Nagyobb az esélyük a korai halálra a forgalmas autóutak mellett élőknek – még akkor is, ha a légszennyezettség-értékek nem lépik át a »biztonságos« szintet, állítják holland kutatók. Egy friss kutatás eredményei szerint az állandó légszennyezésben élőknek 7 százalékkal nagyobb az esélyük a korai halálra, mint azoknak, akik nyugodtabb környékeken laknak.

Konyhánk szennyezett levegője

Ahogy egyre jobban szigeteljük a lakásunkat, hogy csökkentsük a fűtési költséget, egyre jobban ki vagyunk téve a beltéri légszennyezés magasabb szintjének, ez pedig károsíthatja az egészségünket. A megállapítást a Journal of Indoor and Built Environment (Beltéri és Épített Környezet) c. angol folyóirat közölte. A kutatás azt derítette ki, hogy gázzal főzni veszélyesebb…