Konyhánk szennyezett levegője

Ahogy egyre jobban szigeteljük a lakásunkat, hogy csökkentsük a fűtési költséget, egyre jobban ki vagyunk téve a beltéri légszennyezés magasabb szintjének, ez pedig károsíthatja az egészségünket. A megállapítást a Journal of Indoor and Built Environment (Beltéri és Épített Környezet) c. angol folyóirat közölte. A kutatás azt derítette ki, hogy gázzal főzni veszélyesebb…

A sheffieldi egyetem mérnök tudósai a légszennyezettséget mérték három lakóépületben, lakásokon belül és kívül. A lakásokban kétféle típusú energiát használtak: gázt vagy villanytűzhelyet. Méréseik szerint a gáztűzhelyet használóknál háromszor akkora volt a nitrogén-dioxid koncentrációja a város központjában levő lakásban, mint az épületen kívül. Nem mellékesen, a gáztűzhelyes lakások NO2 szintje jóval fölötte volt az angol Beltéri Levegőminőségi Irányelvekben foglalt értéknek.

Milyen tűzhelyen főzzünk?„Életünk 90 százalékát épületen belül töltjük. Az otthonunkat igyekszünk kellemes meleggé, biztonságossá, komfortossá tenni, de ritkán gondolunk arra a szennyezésre, amit belélegzünk. Az energia az egyik legjelentősebb forrása a beltéri szennyezett levegőnek. És ahogy egyre jobban szigeteljük a lakásunkat, hogy csökkentsük a fűtési költséget, egyre jobban ki vagyunk téve a beltéri légszennyezés magasabb szintjének, ami károsíthatja az egészségünket” – mondja Vida Sharifi professzor, a kutatás vezetője.

A kutatás összehasonlította egy vidéki ház levegőjét két lakás levegőjével: az egyik Sheffield központjában volt, a másik egy forgalmas út közelében. A vidéki háznak elektromos tűzhelye volt, a két városi lakásnak gáztűzhelye. Mintát vettek mindegyik konyha levegőjéből és az ingatlanon kívülről, négy hetes időszakot véve alapul.

Azokra a szennyező anyagokra koncentráltak a kutatók, amelyek közismerten káros hatásúak, főként az öregekre és a légzőszervi és kardiovaszkuláris betegségben szenvedőkre: nézték a szén-monoxid (CO), a nitrogén-dioxid (NO2), az illékony szerves vegyületek, a szilárd apró porrészecskék koncentrációját.

A két lakás konyhájában, ahol gázzal főztek, az átlagos porrészecske-koncentráció magasabb volt, mint a szabadtéri levegőre felállított, biztonságosnak mondott érték Londonban és Angliában. (Jelenleg nincs szabályozás a lakások szilárd porszennyezésének biztonságos értékére nézve.)

(Forrás: Független.hu)