Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Egereknél gyógyítható az 1-es típusú cukorbetegség

Azok a tudósok, akiknek sikerült visszafordítani az 1-es típusú cukorbetegség folyamatát egereknél, azt állítják, hogy eredményük a jövőben a diabétesszel küzdő embereken is segíthet. Az 1-es típusú cukorbetegség az összes diabéteszes diagnózis nagyjából 5 százalékára terjed ki, s általában gyerekeknél és fiatal felnőtteknél állapítják meg.

Egereknél gyógyítható az 1-es típusú cukorbetegségAz 1-es típusú cukorbetegség esetén az immunrendszer T-sejtjei megtámadják az inzulintermelő bétasejteket. Jelen kutatás során a Cincinnati Egyetem szakértői kimutatták, hogy egy UT18 nevű antitest serkentő hatással bír a TLR4 molekulára, mely megakadályozza, hogy a T-sejtek elpusztítsák a bétasejteket.

Ezzel a megközelítéssel sikerült visszafordítani a betegség folyamatát a kísérlet alá vetett nem elhízott egetek nagy részénél, akiknél nemrég alakult ki a kór – jelentették be az Amerikai Diabétesz Társaság múlt szombati ülésén San Francisco-ban. Az eredmények mindaddig előzetesnek tekintendők, amíg meg nem jelennek egy elismert szaklapban.

Az 1-es típusú cukorbetegség visszafordításának kulcsa az volt az egereknél, hogy akkor „csípték nyakon” a kórt, amikor kialakult – mondta a kutatást vezető Dr. William Ridgway, aki hozzátette: a rendelkezésre álló időablak hosszabb lenne az embereknél, ám ezzel együtt is viszonylag rövid. Az állatkísérletek eredményeit azonban nem mindig sikerül embereknél is reprodukálni.

Ez a megközelítés eltér azoknak a többségétől, amelyekkel eddig próbálták legyőzni az 1-es típusú cukorbetegséget, hiszen nem közvetlenül a T-sejteket veszi célba.