Probiotikumok fogyasztása csökkenti a májzsírt

Spanyol tudósok egy elhízott patkányokkal végzett kísérlettel mutatták be, hogy probiotikumok 30 napon keresztüli fogyasztása segít a májban felgyűlt zsír csökkentésében. Ez nagy lépés az elhízással és cukorbajjal rokon, nem alkoholos eredetű zsírmáj kezelésében, amelynek kialakulásában az inzulinrezisztencia és az oxidatív stressz játszik döntő szerepet.

A kutatók igazolták, hogy három probiotikus baktériumtörzs adása csökkentette az elhízott patkányok májában felgyűlt zsírt. A zsír felgyülemlése a májban a szteatózis, ez a NAFLD, a nem alkoholos eredetű zsírmáj első fázisa. Mivel a két rokon betegség, az elhízás és a cukorbetegség előfordulása világszerte növekszik, a NAFLD is emberek millióit érintő egészségügyi probléma lett.Gyógyító probiotikumok

A probiotikumok olyan mikroorganizmusok (baktériumok vagy élesztőgombák), amelyeknek egészségjavító hatása van az őket megfelelő adagolásban fogyasztó emberekre. Korábban csak élő mikroorganizmusoknak gondolták őket, de ez a megállapítás mára bővült, mert egyes élettelen mikroorganizmusok, sőt összetevőik is képesek probiotikus tulajdonságokat felmutatni.

A spanyol egyetem kutatói három, a párizsi Pasteur Intézet mikroorganizmus gyűjteményében megőrzött baktériumtörzzsel dolgoztak: Lactobacillus paracasei, Lactobacillus rhamnosus és Bifidobacterium breve. A kísérlet első részében egészséges önkéntesekkel igazolták, hogy mindhárom jól tolerálható, és teljesen biztonságos emberi fogyasztásra.

A mostani kísérletben a baktériumtörzseket harminc napon keresztül adagolták a Zucker patkányok étrendjébe. Ezek a patkányok egy génmutáció következtében elhíznak. Ez a gén a jóllakottság érzését közvetítő receptort vagy a leptin fehérjét szabályozza. A Zucker patkányok a legjobban jellemzett genetikai modellek közé tartoznak.

Tanulmányukban a szerzők leírják, hogy a probiotikumok adására a májban lényegesen kevesebb lipid (főként triacilglycerid) gyűlt fel, mint a placebóval táplált patkányok esetén.

Egyidejűleg a patkányok szérumában kevesebb gyulladáskeltő molekulát (tumor-a nekrózis faktor, interleukin-6 és liposzacharid) találtak. Ezt a jelenséget nem figyelték meg a placebóval táplált patkányoknál.

A kutatók szerint a zsírmájbetegséget nem gyógyítják meg a probiotikumok, de ezek a mikroorganizmusok támogathatják a terápiát.

(Angolból fordította: Korom Lajos)