Megkóstolnád a tücsökből készült csokiszeletet?

Amit eddig csak a távol-keleti hírekből ismerhettünk, az most elérhetővé válhat: egy élelmiszeripari cég tücsökből készült proteinszeletet dobott piacra. A projekt tavaly még csak a támogatók gyűjtésénél tartott, mára azonban a termék is elkészült. Gyártói szerint a szelet sokkal fenntarthatóbb fehérjeforrás, mint más állati eredetű alternatívák.

Megkóstolnád a tücsökből készült csokiszeletet?A proteinszelet elkészítéséhez tücsöklisztet használnak fel, melynek létrehozása során kivonják a rovarokból a nedvességet, és ledarálják. A kakaós, mogyorókrémes és zselés ízesítésű szelet a cég alapítói, a glasgow-i Gabi Lewis és a Los Angeles-i Greg Sewitz ötlete alapján született meg. Gabi és Greg szerint a nyugati világban az emberek még a rovarevés gondolatától is irtóznak. A páros azt reméli, hogy munkájuk a világ egyre növekvő népességének proteinszükségletének fedezésében is segítséget jelenthet a jövőben.

Cégük, az Exo által elvégzett kutatások kimutatták, hogy a tücskök hihetetlenül magas fehérje-testtömeg aránnyal rendelkeznek. Kimutatták, hogy míg a tücsök fehérje – száraz súly aránya 69 százalék, a csirke aránya mindössze 31 százalék, a rostélyos húsé pedig 29 százalék. A rovarok húszszor hatékonyabb proteinforrásnak számítanak, mint a szarvasmarha, ugyanakkor nyolcvanszor kevesebb metánt szabadítanak fel.

Gabi így nyilatkozott az új tápanyagforrásról: „A tücsök rendkívül tápláló, és kivételesen fenntartható fehérjeforrás. Rengeteg teljes fehérjét, vasat és kalciumot tartalmaz, de a hagyományos fehérjeforrások által igényel föld, víz és táplálék csupán töredékét igényli. Amikor az emberek megkóstolják az energiaszeletet, és megismerik a tápértékkel kapcsolatos és a környezeti előnyeit, tanúi lehetünk a heuréka pillanatnak. Persze vannak olyanok is, akik ösztönös reakciójuk miatt nem hajlandók megkóstolni a szeletet. Ha rá tudjuk venni őket is, hogy megkóstolják a terméket, gyakran a legelkötelezettebb támogatóivá válnak, amint rájönnek, hogy nincs mitől félniük.”

Gabi azt is hozzátette, hogy azért választották éppen a tücsköt, mert ez kisebb pszichológiai terhet ró az emberekre, mint a legtöbb más rovar fogyasztása.