Életveszély a kanapén

A kanapén alvás miatt csecsemőknél kétszeresére nő a fulladás veszélye és így a hirtelen halál gyakorisága is – állítja egy friss kutatás. A szakemberek közel 8000 olyan esetet néztek át az Egyesült Államokban, melyben a csecsemő álmában halt meg. Az esetek 12 százalékában az áldozatok – akiknek majdnem háromnegyede újszülött volt – a kanapán aludtak.

Életveszély a kanapénAmint azt dr. Jeffrey Colvin, a Kansas City-beli Children’s Mercy Kórház gyerekgyógyásza, a tanulmány egyik szerzője kifejtette, őt magát is meglepte, hogy a hirtelen halálok között nyolcból egy a kanapén fordul elő, hiszen a józan ész azt diktálná, hogy egy újszülöttet senki nem a kanapéján altat.

A hirtelen csecsemőhalált korábban már összefüggésbe hozták a hason altatással, a mostani kutatás során azonban egészen új megvilágításba helyeződött ez a tragikus esemény, a vizsgálatok ugyanis azt mutatták, hogy a kanapén alvás hatására kétszeresére nő a fulladás veszélye és így a hirtelen halál gyakorisága is. Colvin és munkatársai nyolc éven át 24 államban nézték át az alvás közbeni csecsemőhalálokat, és ebből 1000 olyan esetet találtak, amikor a csecsemő a kanapén aludt.

A Pediatrics című lapban közzétett kutatásból az is kiderül, hogy a kanapén altatás többnyire nem egy tudatos döntés eredménye, sokkal inkább arról van szó, hogy az éjszaka felébredt csecsemőt az egyik szülő kiviszi a hálóból, hogy ne zavarja a másikat, ezért a kanapén eteti meg, vagy netán közben szeretne tévét nézni, ám a kimerültségtől hamar elalszik, így a gyerek is ott marad a kanapén. Ezt az is alátámasztja, hogy a kanapén alvás közben meghalt csecsemők kétszer nagyobb valószínűséggel aludtak valakinek a társaságában, mint az egyéb helyen meghaltak. Az esetek 90 százalékában ez a másik személy egy felnőtt volt, így nagyon könnyen előfordulhat, hogy a kicsi beszorul a felnőtt és egy párna közé és emiatt megfullad. Olyan eset is előfordult, hogy a felnőtt azt gondolta, a kanapé elég biztonságos hely a kicsi számára, így nyugodtan elmehet közben főzni vagy takarítani, ám arra nem gondoltak, hogy a csecsemő már meg tud fordulni, így akár egy párna alá beszorulhat, de le is eshet az ágyról.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a kanapén életüket vesztett csecsemőknél a hirtelen csecsemőhalál egyéb rizikófaktorai is nagyobb mértékben voltak jelen, például ezeknek a gyerekeknek az anyja 40 százalékkal nagyobb arányban dohányzott terhesen, mint azoké, akik máshol haltak meg álmukban. A szakemberek szerint a szülőknek tudatában kell lenniük azzal, hogy a csecsemő állandó felügyeletet igényel, és az alvás szempontjából az a legbiztonságosabb, ha egyedül alszik a hátán, a saját rácsos ácsában vagy bölcsőjében, és nincs körülötte sem párna, sem plüss állat, sem semmilyen egyéb puha tárgy. A szülők arra is figyeljenek oda, hogy soha ne aludjanak el a gyerek mellett, bármennyire kimerültek is, mert ezzel az életét veszélyeztethetik.