Óvatosan az ultrahanggal!

A terhes anyák ultrahangos vizsgálatára, a magzat megfigyelésére évtizedek óta használják a nagy frekvenciájú ultrahangot. Az USA-ban és másutt is kiváló biztonsági minősítéssel működnek ezek a berendezések. Meglepően hangzik hát az FDA nemrégiben kiadott felhívása, amely óva int az ultrahang gyakori, a magzatról készülő felvételek felhasználásától.

Az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet) az ultrahangos képi megjelenítés egyre növekvő, egészségügyi célokon kívüli alkalmazása miatt aggódik. Számos cég alakult ugyanis arra a célra, hogy „emlékbe” a magzatról képet vagy videót készítsen – ultrahanggal. Egyes esetekben az ultrahang készüléket akár egy órán át is használják, hogy videofelvételt készítsenek. Sőt, több alkalommal is készíthetnek felvételeket, ami megsokszorozza az egészséges terhesség alatti felvételek számát.

Az ultrahang készülék mellett az FDA óvatosságra int a kereskedelemben kapható, szívhangot közvetítő ultrahang-monitor használatát illetően is, mert bár nincs bizonyíték a káros hatásra, fontos, hogy ezeket a készülékeket képzett egészségügyi személyzet megfelelő óvatossággal használja.

Az ultrahang készülék energiát közvetít. Laboratóriumi kísérletek kimutatták, hogy a diagnosztikai mértékű ultrahang fizikai hatást idéz elő a szövetekben: nyomás okozta rezgéseket kelt, és megemeli a hőmérsékletet. Vannak olyan esetek, amikor apró gázbuborékokat hoz létre a testfolyadékokban vagy a szövetekben. Mindennek hosszú távú hatását nem ismerjük, de amit tudunk, annak alapján az FDA azt tanácsolja az egészségügyi szolgáltatóknak, hogy csökkentsék az ultrahang expozíciót oly mértékig, ami még nem megy a diagnosztika minőségének rovására. Ennek fényében tökéletesen érthető és üdvözlendő a fogyasztói célú felhasználás miatti figyelmeztetés.

A negatív biológiai hatáshoz ráadásul a fogyasztói felhasználáskor indokolatlan aggódás is társulhat, ha a képek, videók vagy a monitor jelzéseit helytelenül közvetítik a fogyasztó számára. Az egészségügyi technikák üzleti célú felhasználását szemmel kell tartaniuk a szabályalkotóknak – írja szerkesztőségi cikkében a The Lancet brit orvosi folyóirat.