Mammográfia helyett termográfia és ultrahang?

Érdekes amerikai tanulmányt ismertetünk, itt csak kivonatosan. Természetesen így is érdemes a közfigyelemre. Szerzője James Odell, a Bioregulációs Orvoslás Intézetének (BRMI) orvos igazgatója. Írásában elemzi azt az 5 okot, amiért a nőknek érdemes átgondolniuk, hogy a rutinszerű mammográfia helyett inkább a termográfiát és az ultrahangot válasszák.

Milyen panaszokat okozhat az ultrahang?

Előfordult már, hogy hirtelen émelygést vagy fejfájást érzett, amíg a vonatra várt, esetleg bevásárlás közben? A gyorsan jelentkező tünetnek sokféle magyarázata lehet, de az egyik azok közül biztosan az ultrahang. Talán fogalmunk sincs róla, de számos alkalommal ki vagyunk téve az igen nagy frekvenciájú ultrahang (VHF) és az ultrahang (US) káros hatásának.

Óvatosan az ultrahanggal!

A terhes anyák ultrahangos vizsgálatára, a magzat megfigyelésére évtizedek óta használják a nagy frekvenciájú ultrahangot. Az USA-ban és másutt is kiváló biztonsági minősítéssel működnek ezek a berendezések. Meglepően hangzik hát az FDA nemrégiben kiadott felhívása, amely óva int az ultrahang gyakori, a magzatról készülő felvételek felhasználásától.