Milyen panaszokat okozhat az ultrahang?

Előfordult már, hogy hirtelen émelygést vagy fejfájást érzett, amíg a vonatra várt, esetleg bevásárlás közben? A gyorsan jelentkező tünetnek sokféle magyarázata lehet, de az egyik azok közül biztosan az ultrahang. Talán fogalmunk sincs róla, de számos alkalommal ki vagyunk téve az igen nagy frekvenciájú ultrahang (VHF) és az ultrahang (US) káros hatásának.

A University of Southampton professzora, Tim Leighton szerint azt az előírást, amely szerint az embert nem szabad kitenni 20 kHz-nél nagyobb ultrahangnak – ez a legmagasabb hang, amit ember hallani képes –, csak a munkahelyeken lehet alkalmazni. A dolgozók itt tudatában vannak, hogy ultrahang hatásának vannak kitéve, és tudnak megfelelően védekezni.

Az ultrahang-expozíció veszélyezteti az emberek egészségét – mondják a kutatók. Okozhat fejfájást, émelygést, szédülést, migrént és fülcsengést, ahogy arról a fúrógépek, ipari tisztítóberendezések mellett dolgozók beszámoltak.

A jelenlegi előírás is ideiglenes: a 40 évvel ezelőtti kutatók, akik összegyűjtötték hozzá a – nem elégséges – bizonyítékot, tudatában voltak hogy majd egyszer ezt az előírást véglegesíteni kell, de nekik csak egy ideiglenes előírásra futotta – jegyezte meg Leighton professzor.

Ez a figyelmeztetés azonban feledésbe merült, amikor szabályozó testületek kiadtak egy „új” vezérelvet, amely nem volt több, mint a korábbi előírás megismétlése. Ezzel a szakmai egyetértés benyomását keltették – hamisan.

Az ultrahangszint több középületben is 20 kHz fölött van, mondják a kutatók. A kísérletek okostelefon és tablet segítségével folytak, amelyeken a mikrofonról leolvasott hangfrekvenciákat vizuálisan megjelenítették.

Sokféle középületben felvették a hangfrekvenciákat: vasútállomásokon, könyvtárakban, múzeumokban, iskolákban, sportstadionokban, olyan helyeken, ahonnan előzőleg már érkeztek panaszok, amelyeket az ultrahangokkal kapcsolatba lehetett hozni. Leighton professzor megjegyezte, hogy egy sor ultrahangforrás van a középületekben, pl. a hangszórók.

A felvett adatok szerint az épületeket megtöltő embertömeg ki volt téve 20 kHz fölötti VHF vagy ultrahangszintnek, ami a professzor szerint már közegészségügyi aggályokat vet fel. Noha még most is elégtelenek a bizonyítékok annak kijelentésére, hogy mekkora expozíció káros az ultrahangból az egészségre, az ultrahangoktól szenvedőknek tudniuk kell tüneteik valódi okáról – jelentette ki a professzor.

A jelenlegi kutatás egyébként kimutatta, hogy a 40-49 évesek közül húszból egy személy a maga legalább 20 decibeles hallásküszöbével érzékenyebb a 20 kHz, mint az átlagos 30-39 éves.