Rákölő karkötő

A Google az év elején egy rákdiagnosztizáló karkötőről számolt be, amelyet emberi bőrmintákkal tesztelt. A találmány automatikusan módosíthatja vagy elpusztíthatja az egészségre ártalmas célpontokat a vérben. A beszámolók szerint a karkötő valamilyen külső energiaforrás, például ultrahang vagy rádiófrekvencia felhasználásával veszi célba ezeket a sejteket.

Rákölő karkötőA beszámolók szerint a karkötő valamilyen külső energiaforrás, például ultrahang vagy rádiófrekvencia felhasználásával veszi célba ezeket a sejteket.

„Több olyan tudományos módszer született már, amelyek a vérben lévő egy vagy több analit kimutatása és mérése révén vizsgálja az emberek fiziológiai állapotát” – áll a „Nanorészecske forézis” szabadalmában. „Ezek az analitek, például enzimek, hormonok, fehérjék, sejtek és más anyagok, jelzést adhatnak az emberek egészségi állapotáról vagy betegségeiről.”

A Google arról is beszámolt, hogy a karkötő minden olyan anyagot célba vesz, amelyek a vérben előfordulva befolyásolhatják az eszköz viselőjének egészségi állapotát. Mindezt úgy teszi, hogy energiát továbbít a vérerekbe. Ez infravörös jel, rádiófrekvencia, akusztikus impulzus vagy mágneses mező is lehet. A felhasznált energia típusa attól függ, mit vesz célba a karkötő, de úgy tervezik, hogy módosítsa az analit kémiai összetételét.

„Az egyik releváns példában bizonyos fehérjékről kiderült, hogy részben felelősek a Parkinson-kór kialakulásáért, így a Parkinson-kór kialakulása megelőzhető vagy késleltethető azzal, ha egy olyan bioreceptorral felszerelt részecskéket viszünk be, amelyek szelektív módon kötődnek ehhez a célponthoz” – írják a szabadalomban. „Ezeket a kötött részecskéket aztán a karon hordható eszközzel együtt arra lehet felhasználni, hogy a fent bemutatott módon módosítsuk illetve elpusztítsuk a célba vett fehérjét.

A célpontok daganatos sejtek is lehetnek – a daganatos sejtekhez való szelektív kötődéssel, majd azok módosításával vagy elpusztításával a rák terjedése is megállítható.