Aszpartámmentes Pepsi

Nem lesz többé aszpartám a Pepsi Light termékekben az Egyesült Államokban. Európában nem terveznek ilyet. Az üdítőgyártó cég közölte: döntésük csak kereskedelmi érdekeken, mégpedig a vevők igényein alapul. Tavaly több mint 5 százalékkal csökkent az energiamentes italok eladása az Államokban, a rivális Coca Cola light több mint 6 százalékkal esett vissza.

20150504-aszpartammentes-pepsi-02Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság élelmiszer-biztonsági szervezetei egybehangzóan állítják, hogy az aszpartám használatának nincs káros következménye. Az üdítőgyártó cég pedig közölte: döntésük kizárólag kereskedelmi érdekeken alapszik, mégpedig a vevői igényeken.

A tavalyi évben egyébként több mint 5 százalékkal csökkent az energiamentes ital eladása az Egyesült Államokban, a rivális Coca Cola light változatáé pedig több mint 6 százalékkal esett vissza.

A Pepsi nyilatkozata alapján az aszpartámot ezentúl más édesítővel, mégpedig szukralóz és aceszulfám-K keverékével fogják helyettesíteni.

„Az emberek főleg az aszpartámtartalom miatt mondanak le a light kóláról” – magyarázta Seth Kaufman, a vállalat vezetője. A kísérletek során bebizonyosodott, hogy a fogyasztók felismerik a megszokott ízt az ital új változatánál is, ám előfordulhat, hogy „kissé másként érzékelik”.

A cég egyik szóvivője pedig hozzátette, hogy mivel a brit piacon nem történt visszaesés, ezért európai berkekben nem terveznek hasonló cserét.

„Továbbra is fontos számunkra, hogy a jóváhagyott édesítőszerek minél szélesebb választékával fokozzuk az ízélményt” – zárták a közleményt.