Szennyezett víz, levegő, élelmiszer – és a rák

A világ 28 országának legkiválóbb tudósai fogtak össze, hogy kikutassák a kapcsolatot a környezetben közönségesen előforduló kémiai anyagok és a rák kifejlődése között. A 174 kutató pontosabban azt vizsgálta, hogy az alacsony dózisban bennünket érő „vegyi koktél” hatásai kiválthatnak-e rákot. A kémiai anyagok közül 85 közül 50-nél bebizonyították, hogy igen.

Az önmagukban nem rákkeltő vegyületek a környezetünkben, más vegyületekkel keveredve a rák kifejlődésével összefüggő mechanizmusokat támogatják. A rákbiológus dr. Hemad Yasaei (Brunel University London), a génekről és a rák kialakulásával kapcsolatos molekuláris változásokról szerzett tudásával járult hozzá a kutatáshoz. Ezt mondta: Ez a kutatás támogatja azt az elméletet, hogy azok a kémiai anyagok, amelyek önmaguk nem ártalmasak, más anyagokkal kombinálódva és a szervezetben akkumulálódva rákot keltenek. Ez állhat a globális „rákjárvány” mögött, aminek tanúi vagyunk. Sürgősen szükség van kutatásokra, hogy meghatározhassuk ezeknek a vegyianyag-keverékeknek a hatását alacsony dózisban, ahogy megesszük őket az élelmiszerekkel, belélegezzük a levegővel és megisszuk a vízzel.

Mindenütt jelen vanFrancis Martin professzor (Lancaster University), aki azzal járult hozzá a vizsgálathoz, hogy megnézte, a tipikus környezeti expozíciók hogyan befolyásolják a ráknál megfigyelhető diszfunkcionális anyagcserét, így nyilatkozott: Annak ellenére, hogy több típusú rák előfordulása növekszik, túl kevés kutatás foglalkozik a környezeti oki tényezők szerepével. Ez a kutatócsoport most ráirányítja a figyelmünket erre az alul kutatott területre.

A jelenlegi kutatás becslései szerint a vegyi anyagok lehetnek felelősek minden öt rákos esetből egyért. Az emberiség a vegyi anyagok ezreinek van kitéve nap mint nap, jobban meg kell érteni a hatásokat, hogy csökkentsük a rák előfordulását. A tanulmány a Carcinogenesis c. folyóiratban jelent meg.

Minthogy olyan sok kémiai anyag van kikerülhetetlenül a környezetben, amely alacsony dózisban is káros hatást vált ki, és amelynek közvetlen köze van a karcinogenezishez (rákkeltéshez), az a mód, ahogyan tesztelni szoktuk a kémiai anyagokat (egyszerre csak egyet), idejét múlta. Minden áldott nap ki vagyunk téve a környezetünkben a „vegyi koktélnak”, úgy kell tesztelnünk, hogy a folyamatos expozíciónk hatását lássuk – mondta Martin.