Jöhet az arzénszűrő rizsfőző

A rizs tízszer annyi arzént tartalmaz, mint bármely más növény, és ez egyaránt érvényes a világon valamennyi rizsre, legyen az fehér vagy barna, hosszú vagy gömbölyű. A rizs ugyanis az egyetlen főbb tápláléknövényünk, amelyet árasztásos módszerrel termesztenek, a vízzel elöntött növény pedig felszívja a szervetlen arzént, ami normálisan a talajban maradna.

A túl sok arzén egy sereg egészségi problémát okoz, legrosszabb esetben hólyag- és tüdőrákot. Aki gyakran eszik rizst, aggodalomra okot adó mennyiségű arzént gyűjt be a szervezetébe. A gyermekek – és elsősorban a csecsemők – különösen veszélyeztetettek, egyrészt, mert körülbelül háromszor annyi rizst esznek, mint a felnőttek (a bébi-rizs nagyon népszerű táplálék az elválasztás idején), másrészt, mert a szerveik még kifejlődőben vannak.

Lehet fehér, lehet barnaA Queen’s University Belfast kutatói két módszert próbáltak ki az arzén eltávolítására:

  • az egyik esetben a főzővizet gőzzé alakítva átnyomták a rizsen,
  • a másik esetben egyszerű kávéfiltert használtak a rizs főzéséhez.

Mind a két módszer nagyon hatásosnak mutatkozott, az arzén 85 százalékát eltávolította a különböző rizsfajtákból, barna- és fehér rizsből egyaránt.

„Az arzénnak való krónikus kitettség egy sor egészségproblémát képes okozni: szívbetegséget, cukorbetegséget, idegrendszeri károsodást. A leginkább aggasztó azonban a tüdő- és a hólyagrák, amit ezzel a módszerrel kiszűrhetünk” – magyarázza Andy Meharg növény- és talajkutató. Az egyetem éppen most szabadalmaztatja a filter-elven működő rizsfőző edényét.