Vasinjekció – könnyebb légzés

Milliók szenvednek krónikus tüdőbetegségektől, hörghuruttól vagy tüdőtágulattól, amelyek nagymértékben rontják a légzésfunkciót. Most kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az állapot kapcsolatban lehet a vashiánnyal. A rendszeresen adott vasinjekció csillapítja a krónikus légúti betegség tüneteit, nagymértékben javítva a szervezet oxigénellátását.

Vasinjekció – könnyebb légzésMilliók szenvednek az olyan krónikus tüdőbetegségektől, mint a hörghurut, vagy a tüdőtágulat, melyek nagymértékben rontják a légzésfunkciót. Most Peter Robbins professzor és munkatársai arra a megállapításra jutottak, miszerint az állapot kapcsolatban lehet a vashiánnyal. Tekintve, hogy a vér oxigénszállító molekulájának, a hemoglobinnak kulcseleme a vas, ez elméletnek lehet is valóságalapja.

Idáig a tüneteken csupán a dohányzás abbahagyásával lehetett enyhíteni, azonban a BMJ Open oldalain megjelent, kétéves időszakra kiterjedő tanulmány szerint a rendszeres injekcióban adott vaskészítmény nagymértékben javította a szervezet oxigénellátását. Statisztikai adatok szerint a fejlett világ 5 százaléka szenved krónikus légúti betegségben, azonban például az Egyesült Királyságban csupán az esetek egyharmadát diagnosztizálják.