Az új nemi betegség százezreket érinthet

Tudtán kívül több százezren hordozhatják az újonnan azonosított, nemi úton terjedő betegséget. Az először több mint 30 évvel ezelőtt azonosított fertőzés, a Mycoplasma genitalium szexuális érintkezés útján terjed, ma a 16-44 éves brit népesség egy százaléka lehet fertőzött, közülük sokan nincsenek is tisztában ezzel, mert a fertőzés ritkán jár tünetekkel.

A legnagyobb valószínűséggel olyan emberek szűrési eredményei lehetnek pozitívak, akiknek több szexuális partnerük van, nem használnak óvszert, és szegény környéken élnek. A szakértők szerint a férfiakban kimutatható esetek több mint 90 százaléka, a nőkben kimutatható esetek több mint 66 százaléka a 25-44 éves korosztályból kerül ki. Ezekben az emberekben kisebb valószínűséggel diagnosztizálják a fertőzést, mivel ők nem tartoznak bele abba a nemi betegségeket megelőző szűrőprogramba, amely Nagy-Britanniában a fiatalokat célozza.

A mycoplasma kórokozójaAz MG hosszú távú hatásait egyelőre nem ismerjük, de a kutatók kimutatták, hogy a fertőzés gyulladást okozhat a húgycsőben és/vagy a méhnyakban, valamint kismedencei gyulladást és potenciálisan női meddőséghez vezethet.

A figyelmeztetés közzétételének előzményeként a kutatók 4 500 brit személy adatait elemezték, amiből az derült ki, hogy a brit népesség 16-44 éves korcsoportjában azok körében, akik legalább egy szexuális partnerrel voltak együtt, 1 százalékban van jelen a Mycoplasma genitalium fertőzés. A fertőzés aránya azonban ennél sokkal magasabb lehet azok esetében, akik saját bevallásuk szerint az előző évben több mint négy szexuális partnerrel voltak együtt: a férfiaknál 5,2, a nőknél pedig 3,1 százalék.

Az is alátámasztja azt az elméletet, amely szerint az MG nemi úton terjedő fertőzés, hogy abban a 200 vizsgált 16-17 éves fiatalban, akik sem hüvelyi, sem anális, sem orális szexet nem folytattak még életükben, egyáltalán nem volt kimutatható a fertőzés.