Fapép ördögnyelvvel: a tökéletes fogyókúrás étel

Japán már számtalan érdekes, innovatív termékkel rukkolt elő, köztük a szelfibottal és a Bento uzsonnás dobozzal, most pedig itt a fából készült, zsírszegény tészta. Egy műselyemszálat gyártó textilüzem újabb szintre emelte a „zöld termelést” azzal, hogy textilgyártó technológia segítségével készít fapépből tésztát, amit a cell-eat névre kereszteltek.

Az Oszakában működő Omikenshi gyár a leopárdkontyvirággal (ördögnyelvvel) kevert megemészthetetlen cellulózt változtatja rostdús lisztté.

Mint a shirataki tésztaA leopárdkontyvirágot Japánban termesztik, és más japán tészták, például a shirataki gyártásához is felhasználják. Az Omikenshi vállalat cell-eat terméke ezeknek a tésztáknak a zsír- és gluténmentes, szénhidrátban szegény alternatívája. Az új termékben fél kilogrammonként mindössze 27 kalória van, szemben a búza kilogrammonkénti 1538 kalóriájával.

Az Omikenshi 2013-ban már 1,2 trillió jen értékű részesedést tudhatott magáénak az egészséges élelmiszerek piacából, ami több mint duplája a két évtizeddel korábbi szintnek. Beszálltunk az élelmiszeriparba – mondta a gyár stratégiai fejlesztési osztályának vezetője, Takashi Asami. „Nagy a kereslet a fogyókúrás élelmiszerek iránt, miközben a japán textilpiacot az egyre erősödő import fenyegeti és itatja át” – tette hozzá.

Asami azt is elmondta, hogy más ördögnyelvet tartalmazó tészták nem fogynak jól az üzletekben, a termékükben lévő fapép azonban ízesebbé és jobb textúrájúvá teszi a tésztát, ami a hasonló tésztafélékből hiányzik. Shinzo Abe japán miniszterelnök megkönnyítette az élelmiszerek címkézésének folyamatát azzal, hogy engedélyezte a gyártóknak, hogy a japán egészségügyi hatóság jóváhagyása nélkül is hirdethessék termékeik egészségügyi előnyeit. Az elmúlt hónap végére 120 úgynevezett élelmiszeripari vállalat jegyeztette be magát a japán Fogyasztói Ügyek Hivatalánál, közülük 43 semmiféle előzménnyel nem rendelkezik az élelmiszeripari termékek gyártása terén.

A leopárdkontyvirág japán legvédettebb mezőgazdasági terménye, és az Omikenshi vállalat új terméke, a cell-eat sokat segíthet a gazdálkodóknak. A gyár a tervek szerint körülbelül 1 milliárd jent fordít a cell-eat gyártására textilüzemében. A rostdús liszt gyártása várhatóan a jövő év elején indul meg havi 30 tonna mennyiségben.