Új divat: no-poo, a samponmentes mozgalom

Egy új szépségtrend a kevesebb több elvét hangsúlyozva azt hirdeti, hogy minél ritkábban mosunk hajat, annál jobb. A természetes védőrétegtől nem szabad megfosztani a hajat – állítják –, és lényegében nincs is szükség hajmosásra. Többek közt Kim Kardashian is leállt a sűrű hajmosással, de vajon van igazság emögött, vagy csak egy újabb divathóbortról van szó?

Dr. Angela Lamb, a New York-i Westside Mount Sinai Bőrgyógyászati Központ szakembere szerint mindez nagyban függ attól, kinek milyen típusú haja van, hiszen ahogy minden hajtípusnak más sampon való, a mosás gyakorisága is változó lehet.

Látszik, ha mosásra lenne szükségA „no-poo” – azaz samponmentes mozgalom hívei olyan szerekkel tisztítják a hajukat, melyek semmilyen kemikáliát nem tartalmaznak, például szódabikarbónával, hidratálásra pedig almaecetet használnak, és egyre több New York-i hajszalonban is átálltak erre a módszerre.

Amint azt Lamb elmagyarázta, a haj fehérjéből áll, és minden egyes hajszál gyökerénél van egy olajmirigy. Az ebből a mirigyből termelődő olaj fedi be a hajszálat és védi meg attól, hogy törékennyé váljon.

A samponmentesség elméletének hátterében éppen az a gondolat áll, hogy ettől a természetes védőrétegtől nem szabad megfosztani a hajat, és ha nem használunk semmilyen hajápoló vagy hajformázó szert, akkor lényegében nincs is szükség hajmosásra.

Más vélemények szerint ugyanakkor a fejbőrnek igenis szüksége van arra, hogy időnként megtisztítsák, hiszen a környezeti ártalmaktól – kosztól, portól – nem tudunk megmenekülni, így aki teljesen kiiktatja a tisztítószerek alkalmazását a haján, annak a fejbőrén gombás vagy bakteriális fertőzések jelentkezhetnek.

Lamb szerint a legjobb az, ha mindenki kikísérletezi magán, hogy milyen gyakran van szüksége hajmosásra, hiszen ezzel nem kockáztat semmit. Ha valaki elhatározza, hogy holnaptól nem használ sampont, a haja úgyis jelezni fogja, ha ezt „nem tartja jó ötletnek”.