Mit tudunk ma a Zika vírusról?

Terhes nők ne utazzanak azokba a Karib-térségbeli és latin-amerikai országokba, ahol terjed a Zika vírus. Úgy tűnik, a vírusfertőzés kóros kisfejűséget és agykárosodást okoz a magzatokban. A vírust szúnyogok terjesztik, de lehet, hogy vérátömlesztéssel és szexuális úton is terjedhet – figyelmeztet az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ (CDC).

A szúnyogok által terjesztett trópusi fertőzést Ugandában fedezték fel 1947-ben. Afrikában és Ázsiában gyakori, de tavaly májusban már Brazíliában is megjelent. Mivel a nyugati féltekén kevés emberben van meg ellene a megfelelő immunanyag, a vírus gyorsan terjed.

A lehetőség, hogy a Zika vírus kóros kisfejűséget (mikrokefáliát) okoz, októberben merült fel, amikor az orvosok kiemelkedő számban észlelték ezt a tünetet észak-brazíliai csecsemőknél. Brazíliában normál esetben évi 150 mikrokefáliás esetet jelentenek, de tavaly október óta már 4000 esetről tudnak.

Folyamatosan védekezni kellMely országokat kerüljék a terhes nők?

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet szerint a vírus az amerikai kontinensen Kanadán és Chilén kívül mindenfelé terjedni fog. A jelenleg fertőzött országok és területek a Karib-térség, Dél- és Közép-Amerika legtöbb országa, valamint a Zöld-foki-szigetek és Amerikai Szamoa.

A fertőzés tünetei

A fertőzés gyakran lappangó, nehéz diagnosztizálni. A Zika enyhe tünetekkel jár, csak minden ötödik fertőzött emberben jelentkezik láz, bőrkiütés, ízületi fájdalom és szempirosság. A fertőzések általában nem igényelnek kórházi kezelést.

A Zika fertőzésnek nincs széles körben elérhető tesztelési lehetősége. Gyanú esetén megfelelően felszerelt laboratóriumban tudják megvizsgálni a beteg vérét.

Terhes vagyok, mit tegyek?

2016. január 19-én a CDC ideiglenes útmutatást adott ki az ilyen helyzetben lévő nők és orvosaik számára. Azt javasolják, hogy azok a nők, akik megfordultak az érintett országokban, kérjenek tanácsot orvosuktól. Akiknél utazásuk során, vagy hazatérés után két héten belül fellépnek a megfelelő tünetek, végeztessenek vértesztet. Sajnos nincs rá bizonyíték, hogy a magzat csak akkor károsodhat, ha az anya láthatóan beteg volt. Ráadásul a vérteszt sem teljesen megnyugtató, mivel maga a vírus csak a fertőzés után kb. egy héten belül mutatható ki. Az antitestekre végzett tesztek ugyan később is elvégezhetők, de hamisak eredményt mutathatnak, ha a nő korábban már átesett Dengue-lázon, sárgalázon, vagy kapott sárgaláz elleni oltást.

Ezért az érintett terhes nők esetében – a tünetektől és a vérteszt eredményétől függetlenül – erősen javasolt az ultrahangos vizsgálat is. Ez a vizsgálat azonban, sajnos, normál esetben nem tudja kimutatni a mikrokefáliát a második harmad vége előtt.

Tesztelni kell a csecsemőket?

Az USA egészségügyi hivatalai szerint az újszülöttet tesztelni kell a Zika vírus fertőzésre, ha édesanyjuk az érintett országokban járt vagy élt, és ha az anya saját tesztje pozitív vagy nem egyértelmű. Erre azért van szükség, mert a fertőzés egyéb eltérések mellett látás- és halláskárosodást is okozhat, még ha a mikrokefália nem is áll fenn.

Van rá gyógymód?

Nincs. A tünetek – ha egyáltalán jelentkeznek – enyhék, és általában csak pihenést, megfelelő táplálkozást és egyéb támogató gondozást igényelnek.

Van ellene oltás? Hogyan védekezhetünk?

A Zika vírus ellen nincs oltóanyag. Az erre irányuló erőfeszítések még csak most kezdődtek meg, és egy vakcina kifejlesztése és tesztelése normál esetben évekig eltart.

Az érintett országokba utazók igyekezzenek elkerülni a szúnyogcsípéseket, tartózkodjanak szúnyogmentes helyiségekben, éjszakára használjanak szúnyoghálót, egész idő alatt használjanak szúnyogriasztót és viseljenek hosszú nadrágot, hosszú ujjú felsőt, zárt cipőt és sapkát, kalapot.

(Angolból fordította: H. Orsi)