Miért januárban hal meg a legtöbb ember?

Januárban van a legnagyobb esélye annak, hogy meghal az ember. Miért? Az egyik fő ok egyszerűen a hideg, más okok jóval komplexebbek – a génjeink. Azok az emberek, akik a tél elején rossz hangulatban voltak, abban bíztak, hogy karácsony után és az új évben minden jóra fordul, január harmadik hetére pedig általában kiderül, hogy ez nem így van.

Dr. Cliff Arnall wales-i pszichológus 2005-ben fedezte fel, hogy január harmadik hétfője az év leginkább depresszív napja. Hosszú idő telt el karácsony óta, az újévi fogadalmakat a többség megszegte már, a Földnek ezen a részén hideg és sötét van, ráadásul hosszú ideig kell várni a legközelebbi ünnepre éppúgy, mint a tavaszra.

Tömegben hamarabb jön a fertőzésAz American Social Review-ban publikált kutatásban több mint 1300 ember halálozási adatait vizsgálták meg. A hideg időjárás sok halált okoz. 2015 januárja különösen hideg volt, így 30 százalékkal magasabb volt a halálozási arány, mint az elmúlt 15 év januárjaiban. Ez összesen 12 500 halálesetet jelent.

A tudósok szerint a probléma forrása az, hogy pl. a britek nemigen tudják védeni magukat a hideg ellen. A skandinávok ebben jobbak, így a halálozási arányok ott nem szöknek az égbe télen.

Meglepő módon nem az influenza szövődményei a fő gyilkosok. A legtöbb haláleset a légzőszervek betegsége és keringési zavarok miatt történik, amelyeknek oka az extrém hideg. A tüdőgyulladás, a sztrók és az agyvérzés gyakoriak ilyenkor.

A felsoroltak mellett genetikai oka is van a januári robbanásnak a statisztikában. Az immunrendszerünk általában gyengébb télen, hiszen kevesebbet mozgunk, és friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz is ritkábban jutunk, ráadásul sokszor jövünk össze sokan kis, szűk helyen, így könnyebben megbetegszünk.